Skummel hacker-type, der holder en bærbar computer

Du skal passe ekstra på, når du handler på nettet i juletiden.

© Shutterstock

3 tips til sikker handel på nettet

Slip for ubehagelige overraskelser på bankkontoen eller pakker der aldrig dukker op. Her er tre råd til at komme godt igennem julen.

13. december 2019 af Martin Haverholm

Når du handler på nettet fx til juleaften, er det for at spare tid og fordi det er nemt, så du kan bruge tiden på hygge og om på være sammen med dem, du holder af. 

Men for nogen kommer den desværre også til at handle om hackede bankkonti og tabte penge.

Men især ved højtiderne er de kriminelle på overarbejde – også på internettet.

For at sikre, at du ikke ender i kløerne på udspekulerede internetkriminelle, har vi fundet tre tip, der giver dig bedre chance for, at handle sikkert på nettet uden at blive snydt.

1. Pas på e-mails om pakker

Falske e-mails om pakker der er klar til afhentning er et kendt fænomen. For det meste har du dog et nogenlunde overblik over, om du venter en pakke eller ej, men det kan være sværere fx omkring jul, hvor du måske venter på flere pakker.

Du skal derfor være ekstra opmærksom, når du får en mail eller sms om, at der er en pakke til afhentning.

Vi anbefaler, at du ikke klikker på links i mails, du får tilsendt, men i stedet følger dine pakker direkte fra den hjemmeside, du har bestilt pakken fra. 

Brug evt. PostNords app til at spore dine pakker eller hold øje med de instruktioner du får efter bestilling eller med din ordrebekræftelse.

Læs også: De 5 mest udbredte svindelmails

Grafik af en pakketransport og en mobiltelefon, der viser hvor langt pakke er nået.

Det kan være en god idé selv at holde øje med, hvor langt din pakke er nået. Det står der som regel information om, når du modtager ordrebekræftelsen fra sælger.

© Shutterstock

2. Undgå ukendte hjemmesider

I jagten på den helt perfekte gave, leder mange mennesker rundt i alle kroge af internettet, hvor man ofte kan være heldig at finde noget helt unikt. Men pas på!

Især omkring jul, højtider og store shoppedage som Black Friday og Cyber Monday er der nemlig også mange små butikker, der dukker op med hjemmelavede ting og sager. 

Her kan du finde helt unikke gave, men du kan også risikere, at butikken er ren fusk.

Sørg derfor altid for, at bruge sikre betalingsløsninger og opgiv aldrig dine kontooplysninger til en hjemmeside, du ikke stoler hundrede procent på.

På danske hjemmesider kan du kigge efter e-mærket, som er din garanti for, at hjemmesiden er legitim.

Indkøbsvogn, fyldt med kasser, som står på en bærbar computer

Når du handler på nettet er det vigtigt, du har 100% tillid til den butik, du handler hos. Hold øje med e-mærket og tjek op på, hvem der står bag hjemmesiden.

© Shutterstock

3. Brug to-faktor-godkendelse

Person, der bruger to-faktor-autentifikation på sin bærbare pc, via sin iPhone.

Brug altid to-faktor-godkendelse, når du logger på dine konti online.

© Shutterstock

Skulle du være uheldig at få stjålet dine oplysninger, er det vigtigt, at dine forskellige konti er sikrede på forsvarlig vis. Særligt dine Google- og Facebook-konti kan være attraktive for svindlere.

Den bedste måde at sikre dine konti på, er med to-faktor-godkendelse, også kaldet to-faktor autentifikation, som gør at du skal godkende dit login med en kode fra din mobiltelefon, når du vil logge på en side på internettet.

På den måde kan hackere kun komme ind på din konto, hvis de også har adgang til din telefon. to-faktor-godkendelse fungerer til mange tjenester og sociale netværk. 

NemID er også en form for to-faktor-godkendelse.

> Læs her, hvordan du logger ind med to-faktorgodkendelse, hvis du ikke har din telefon ved hånden.

Måske er du interesseret i ...