Manden bag Adobe og PDF-formatet, Charles Geschke, er død efter et langt, beundringsværdigt liv - ikke helt uden drama.

Adobe-stifter Charles Geschke er død

Charles Geschke er død, 81 år gammel. Han stiftede Adobe i 1982, blev kidnappet i 1992 og havde en hånd med i successer som PDF og Photoshop.

27. april 2021 af Steffen Nielsen

Uden Charles Geschke ville vi ikke have Adobe Reader, Photoshop, PDF-formatet og mange andre nyttige værktøjer, som millioner over hele kloden bruger hver eneste dag. 

Stifteren af gigantfirmaet Adobe døde d. 16. april og efterlader sig en stor digital arv, som vi alle nyder godt af ved pc'en.

Charles Geschke var en af Adobes to stiftere tilbage i 1982. Den anden var John Warnock. Firmaet var opkaldt efter åen Adobe Creek, der løb lige bag Warnock's garage, hvor de to arbejdede på deres digitale projekter.

Manden bag WYSIWYG

Inden de to startede deres fælles digitale eventyr, havde Geschke arbejdet for Xerox PARC, et stort forskningsfirma i Silicon Valley i Californien.

Her var han blandt andet med til at udvikle programsproget Interpress til udskrivning. Det gjorde det muligt at se et dokument i et tekstbehandlingsprogram, som det ville se ud i udskrevet form.

Det er det, vi i dag kalder "What You See Ia What You Get" ("WYSIWYG"), hvor det, du ser på skærmen fx fed skrift og anden formatering, er det samme som det, der skrives ud på papir. Altså som du kender det fra fx Word og Google Docs i dag.

> Læs også: 3 Smarte tips til PDF

Charles Geschke og John Warnock stiftede Adobe tilbage i 1982

Charles Geschke og John Warnock stiftede Adobe tilbage i 1982, hvor dette billede er taget. 

© www.adobe.com

Spåede ingen fremtid for banebrydende format

Ledelsen i Xerox PARC mente dog ikke, der var nogen kommercielle udsigter i produktet, og derfor besluttede makkerparret Geschke og Warnock at stifte eget firma. 

De videreudviklede Interpress og kaldte den nye udgave Postscript. Det er stadig i dag en dominerende standard i udgivelsesbrancen.

Siden fulgte de programmer og standarder, som Adobe er mest kendt for i dag: Illustrator i 1985, Photoshop i 1989 og Adobe Reader og Adobe Acrobat i 1993 (og dermed PDF-formatet).

Adobes stifter Charles Geschke blev 81 år gammel.

Adobes stifter Charles Geschke blev 81 år gammel. Han kunne blandt andet skrive Photoshop og PDF-formatet på listen over ting, han var med til at skabe i sin karriere.

© Wikimedia Commons

Blev kidnappet på Adobes p-plads

Normalt forbinder de færreste af os PDF'er og pc-værktøjer med stort drama, men for Charles Geschke blev det alligevel dramatisk i maj 1992. 

På det tidspunkt var Adobe allerede en stor kommerciel succes, og det faktum så to mænd som en fin anledning til at kidnappe rigmanden Geschke på Adobes parkeringsplads. 

De to kidnappere nåede at få udbetalt en løsesum på 650.000 dollars fra Geschkes datter, men blev arresteret kort efter. Geschke blev befriet af politiet efter fire dages fangenskab, og misdæderne fik begge en livstidsdom.

Geschke trådte tilbage som direktør for Adobe i 2000, et år inden hans makker John Warnock stoppede sit aktive virke i firmaet. 

I dag har firmaet en markedsværdi på 250 milliarder dollars.

Måske er du interesseret i ...