MS-Office-beta-03.jpg

Smarte funktioner i Office 2010

Vi har brugt den kommende Office 2010 i et par uger her på redaktionen, og vi kan roligt sige, at den byder på spændende nyt. Valg og muligheder er blevet meget nemmere at finde. Specielt de mange preview-funktioner til at se, hvordan tingene kommer til at se ud, før man beslutter sig for noget, er en hjælp.

3. februar 2010

På gaden til sommer Selv om Office 2010 først rammer butikshylderne i løbet af sommeren, så har vi allerede nu haft mulighed for at kigge på nyhederne i den gratis prøveudgave.

En af dem hedder Backstage. Det er den nye fil-menu, der med gode beskrivelser giver mulighed for at gemme, printe, ændre filnavn og meget mere.

En anden ting, som du kan kontrollere her, er, hvor let et dokument er at læse og forstå især for synshandicappede. Du kan få programmerne i Office til at gå dit dokument igennem og fortælle, hvor det kan være svært for folk med nedsat syn eller andet handicap at læse, hvad der står. Det sker blandt andet, når teksten enkelte steder i dokumentet er meget lille eller har en anderledes farve.

Med den forbedrede Print-preview kan du organisere dokumentet, før du trykker på print-knappen. Altså undgår du at spilde masser af udskrifter på at printe og rette til flere gange.

Klippe og klistre En anden af de gode nyheder i Office 2010 er muligheden for at se, hvordan noget, du har kopieret i ét dokument, ter sig i et andet. Har du kopieret en tabel i et Excel-dokument, kunne det førhen godt give problemer, hvis du forsøgte at overføre det til et Word-dokument.

Det er nu ingen sag. Paste-preview (fra copy & paste – kopier og sæt ind) gør, at du kan se tingene, før du klikker på ”Sæt ind”. Du har også mulighed for at beslutte, om du vil beholde den originale stil, fjerne farver fra fx en tabel, kun tage teksten med og så videre.

Samtidig er billedredigering i dokumenterne også gjort meget lettere og nemmere at forstå. Igen har du her mulighed for at se, hvad der sker med dit billede, før du beslutter dig for et endeligt design. Ligeledes er det let og ligetil at få billedet til at passe ind i teksten – ved hjælp af skabelonerne kan du hurtigt sætte det op, så det ser pænt ud og passer til dine behov.

Noter med lyd OneNote er et program, der efterhånden er ved at overstige PowerPoint i popularitet. Her har du mulighed for at tilføje et udsnit/billede fra nettet som en del af dine notater. Det behøver ikke nødvendigvis være et helt skærmskud, du smider ind i et dokument – du trækker en boks over det, du vil have kopieret, og kan herefter lægge det i dit dokument, som du lyster. Samtidig kan du sammenkæde et notat med lyd, som du kan optage fra dine omgivelser – fx via den bærbares indbyggede mikrofon – og dermed blot klikke på et ord for at høre, hvad der skete i rummet, da du skrev ordet.

Videoredigering i PowerPoint er nu en mulighed direkte i programmet. Hvis du kun skal bruge 30 sekunder af en fem minutter lang optagelse, kan du klippe og redigere i det i programmet, og videoen bliver skåret til, så det bare er den passage, der vises.

En ny opfindelse i postprogrammet Outlook er en Ignore-knap, som fx lader dig ignorere svar på en masseomsendt mail. Du vælger en mail og klikker på knappen, og straks ignoreres nye mails med det emne.

Måske er du interesseret i ...