Productivity Score. Microsoft 365,

Microsoft 365 har fået en ny funktion, som får kritik for at kunne bruges til at spionere på medarbejderne.

Microsoft 365 kan bruges som spionprogram

Internet-kontorpakken Microsoft 365 (tidligere Office 365) kritiseres for at kunne bruges til overvågning af ansatte. Den gør det nemlig muligt at følge de ansattes produktivitet.

Har du hørt om funktionen "Productivity score" (produktivitetsscore) i Microsofts online kontortjeneste Microsoft 365?

Microsoft 365, som tidligere gik under navnet Office 365, tilbyder nu virksomheder at holde styr på produktiviteten ved at give dem overblik over medarbejdernes brug af programmerne, og give anbefalinger til, hvordan virksomheden kan optimere arbejdsgange. 

Det er i teorien en nyttig ting, men alligevel er Microsoft kommet i uvejr på grund af værktøjet.

På Twitter kalder den østrigske forsker og privatlivsforkæmper Wolfie Christl således Productivity Score for et vaskeægte overvågningsværktøj – og han får støtte i sit synspunkt fra en stribe andre personer fra it-verdenen.

Det viser sig nemlig, at Productivity Score ikke blot giver en samlet score for en afdeling eller hele virksomhedens aktivitet. Nej, man kan nemlig også dykke ned i dataene og se, i hvilken grad hver enkelt medarbejder bidrager til produktivitetsfesten. 

Sender du nok emails?

Helt konkret betyder det, at en leder kan se, hvor mange emails en konkret medarbejder afsender, hvor meget vedkommende deltager i gruppechats og hvor mange dokumenter han eller hun deler med kollegerne.

Uvejret bliver ikke mindre af, at Microsoft selv har produceret en reklamevideo, hvor det vises, hvordan ansatte rangeres efter aktivitetsniveau. 

Den kan du se herunder. Omkring 4.15 kan du se, hvordan chefen kan se information om de enkelte medarbejdere.


Microsoft har efterfølgende i en udtalelse til avisen The Guardian bedyret, at værktøjet ikke skal bruges til overvågning. Formålet er, at virksomheder med afsæt i Productivity score kan optimere arbejdsgange og ja, produktiviteten.

Det bliver dog næppe sidste bemærkning i den sag, da værktøjet ifølge Wolfie Christl kan være i strid med gældende lovgivning i en stribe EU-lande.

I første omgang har Microsoft meldt ud, at de vil forsøge at anonymisere systemet, så man kun kan se data for organisationen og afdelinger men ikke for den enkelte medarbejder med navns nævnelse. 

> Læs også: Her er tre gode alternativer til Microsoft Office

Måske er du interesseret i ...