KOM_DK_170982-NR04_C_Stortest_Ebogslaesere_Web

Drop papir og læs på skærmen

E-bøgerne er fremtiden – men hvad er egentlig bedst at læse bøgerne på: en tablet, der også kan en masse andet, eller en e-bog, der holder batteri i evigheder og næsten intet vejer? Vi tjekker fire af hver slags og giver dig svar.

Selv om de endnu ikke fylder så meget af det samlede danske bogsalg, så er der ingen tvivl om, at de elektroniske bøger er fremtiden. I hvert fald hvis man spørger nogle af verdens største firmaer. Inden Apple lancerede deres storsælgende iPad, havde de i måneder kørt lastbiler fulde af bøger til deres hovedsæde, hvor de blev scannet, så iPad’en kunne komme på gaden med en indbygget og velforsynet boghandel. Google har til dato scannet mere end 20 millioner bøger, som er søgbare gennem deres søgetjeneste, og som kan hentes, hvis de ikke længere er omfattet af ophavsret. Og Amazons – verdens største butik – indtog på markedet for forbrugerelektronik skete med den lille, populære e-bogslæser Kindle. Siden er der kommet en Android-baseret tablet til (Kindle Fire), som også kan vise film og afspille musik – og alt indholdet købes selvfølgelig hos Amazon.

Danmark er på vej.

I Danmark er markedet dog stadig styret af, hvor mange bøger der er tilgængelige, og af de ganske høje danske bogpriser. Hvem gider eje verdens mest avancerede e-bogslæser, hvis der ikke er nogen bøger til den? Men forlagene udgiver flere og flere elektroniske bøger, og de rent elektroniske boghandlere vinder frem.

Man kan selvfølgelig læse sine e-bøger på sin pc, men den er lidt klodset i forhold til en bog. E-bogslæsere er perfekte til at tage med og læse i en hånd, men ikke så gode til billedbøger eller grafik. En god tablet klarer selvfølgelig det hele, men skal ofte oplades og er noget dyrere. Vi har kigget på både tablets og e-bogslæsere og giver dig et overblik over fordele og ulemper samt et bud på det bedste valg lige nu. De avancerede tablets kan generelt mere og koster derfor også mere – og det skal du selvfølgelig tage med i dine overvejelser. I denne test har vi dog vurderet dem som e-bogslæsere og altså ikke målt fx deres ydelse i spil og film.

Måske er du interesseret i ...