cbs

Dansk tolke-program hitter stort

Forskere fra Copenhagen Business School har udviklet og testet softwareprogrammet "CBS Prototype", der kan erstatte op til 85 procent af en translatørs arbejde. Programmet arbejder fire gange hurtigere end en menneskelig oversætter.

15. januar 2007

I fremtiden findes jobbetegnelsen translatør måske ikke. Forskere fra Copenhagen Business School og Københavns Universitet har nemlig gennemført et meget succesfuldt pilotprojekt med et nyt tolke-program, der kan oversætte tekster. Dermed placerer de danske forskere sig i forreste række, sammen med IT-giganter som Microsoft og Google, i kapløbet om at udvikle det perfekte translatør-program. Det skriver EPN.dk.

Programmet, "CBS Prototype", er blandt andre blevet testet af virksomhederne Lingtech og Infopaq, som har brugt softwaren til at oversætte nyhedsresumeer og patentdokumenter. Ifølge forskergruppen fra Danmark kan programmet erstatte 85 procent af en menneskelig oversætters arbejde - og det på meget hurtigere tid. Inklusiv efterfølgende menneskelig redigering, tog det programmet fem minutter at oversætte en tekst, som normalt vil tage en translatør 20 minutter.

Måske er du interesseret i ...