mand med hospitalsmaske kigger på sin smartphone imens har står i et tog

Snart kan din telefon fortælle dig, om du har været i nærheden af folk, der er blevet smittet med coronavirus.

Stater og firmaer vil spore COVID-19 med apps på mobilen

I kampen for at stoppe coronavirus er Bbde Danmark, EU og teknologigiganterne Apple og Google i gang med at udvikle særlige apps.

Inden længe vil din smartphone kunne fortælle dig, om du har været i nærheden af én, der er smittet med coronavirus - helt anonymt!

I Danmark er Staten ved at udvikle en app, der kan spore, hvem du har været i nærheden af og derefter fortælle, hvis de bliver testet positivt for coronavirus.

Sideløbende med den danske app er flere europæiske lande i gang med at udvikle en lignende app, der skal fungere på tværs af landegrænser.

Som noget helt ekstraordinært er de to teknologi-rivaler, Apple og Google, også gået sammen om at lave teknologi, der kan hjælpe med at mindske spredningen af det globale virusudbrud.

> Læs også: Jagten på corona-kur skaber verdens stærkeste computer

Hvad er Google og Apples corona-app?

Apple og Google har valgt at begrave stridsøksen for en stund, for at lave en fælles teknologi.

Planen er, at myndigheder verden over derefter kan bruge teknologien til at spore coronavirus i befolkningen.

Teknologien bruger Bluetooth til at sende et hemmeligt, personligt ID-nummer til alle telefoner med den samme app, hvis du er indenfor en vis radius af dem. Nummeret ændres hvert døgn, for at gøre det sværere for uvedkommende at identificere dig.

Hvis en person, du har været i nærheden af, bliver smittet, kan de så give besked til app’en, hvorefter du, og alle andre, vedkommende har været i nærheden af, får en besked.

Du får altså en notifikation, hvis du kan have været udsat for smitte.

Google og Apple forventer at have teknologien klar i midten af maj. Herefter vil de arbejde sammen med myndigheder verden over om at implementere teknologien i de lokale apps.

> Læs også: Google deler oplysninger for at stoppe coronavirus

Hvad er Smittestop?

Danmarks bud på en app til at spore coronavirus hedder Smittestop. 

Smittestop er meget inspireret af den norske stats app Smittestopp, som nordmænd allerede kan hente til deres telefoner.

Smittestop vil i første omgang kun tælle, hvor mange andre brugere af app’en du har været tæt på. Hvis du har været mindre end to meter fra en anden i mere end 15 minutter, giver app’en dig besked.

Den danske app fungerer via Bluetooth, som endnu volder lidt problemer, da iPhone og Android-telefoner automatisk slukker for en Bluetooth-forbindelse efter noget tid uden forbindelse. Men måske vil det blive løst, når Apple og Google frigiver deres løsning.

Ifølge Danmarks Radio skulle Smittestop have været klar 30. april, men Digitaliseringsstyrelsen, som står bag projektet bekræfter, at appen ikke udgives som planlagt. De oplyser ikke hvornår den forventes at stå klar til brug. 

Flere partier foretrækker ifølge DR at vente på Google/Apples app, da den virker på tværs af landegrænser og den giver ikke den danske regering mulighed for at bruge data om danskernes adfærd til andre formål. Læs mere om partiernes syn på den nye app på DRs hjemmeside.

Hvad er den fælleseuropæsiske corona-app?

PEPP-PT er det mundrette navn for den planlagte fælleseuropæiske løsning. Forkortelsen står for Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing, som er en sammenslutning af forskere, der arbejder på en teknologi, der skal kunne spore coronavirussmitten.

PEPP-PT blev først mødt med åbne arme af europæiske forskere og regeringer, men problemer med befolkningens anonymitet har mødt en del kritik.

Apple afviste at lade PEPP-PT omgå iPhones systemindstillinger, af frygt for at det kan bringe brugernes privatliv i fare. 

Efter dette har blandt andet Tyskland valgt at vente på Google og Apples fælles løsning.

> Læs også: Cyberkriminelle sender Corona-svindel til din indbakke

Måske er du interesseret i ...