Skat på dansk sprog

Ny sprogskat truer dit blad på livet

Lyder det her mærkeligt? Et nyt lovforslag vil belægge dansksprogede magasiner, der trykkes i udlandet, med moms. Det betyder, at Komputer for alle enten skal sætte prisen op med 25 pct. eller bliver urentabelt at udgive på dansk. Magasiner på andre sprog end dansk påvirkes ikke af den nye lov.

13. januar 2015

Læs om den den danske sprogskat

Danmark er i sandhed et foregangsland, også og især når det handler om at digitalisere samfundet: Vi er blevet verdensmestre i at bruge netbank og andre digitale serviceydelser. Og siden efteråret er digital kommunikation med de mange offentlige institutioner og myndigheder også blevet obligatorisk.

Hele verden beundrer os for, hvordan vi her i landet på tværs af generationer har taget såvel pc'er og internet som NemID og e-boks til os med stor entusiasme, selv om den brugervenlige formidling af alle disse digitale landvindinger fra det offentliges side desværre har mindre forbilledlig.

På Komputer for alle har vi derfor opfattet det som en helt naturlig opgave at træde hjælpende til, og af den grund har vores blade i de senere måneder og år været præget af mange grundige vejledninger, tips og tricks til alt det nye, der blev lanceret. På vores hjemmeside har vi tilmed samlet en lang række af de væsentligste artikler om emnet og de er blevet downloadet tusindvis af gange. Jeg tror, de er populære, fordi de er skrevet på dansk, og fordi de er skrevet, så de er til at forstå.

Dermed er vi inde på bladets måske allerstørste styrke, fordi vi altid har været lydhøre overfor læsernes ønsker, når det gælder det danske sprog. I vil helst have programmer på dansk, og vi gør vores bedste for at finde dem. Vi undgår fremmedord og vi fravælger så vidt muligt alt det computer-engelsk, der gør tingene unødvendigt svære at forstå og huske. Jeg har utallige gange fået læsernes ord for, at netop det er grunden til, at vi stadig læses af over 100.000 danskere.

Desværre er der en alvorlig fare for, at vi snart må opgive alt dette – og i værste fald vil Komputer for alle fremover kun udkomme på norsk, svensk og finsk, så du må vælge at læse bladet på dét af de tre fremmedsprog, du føler dig mest fortrolig med. Den triste udmelding skyldes, at politikerne på Christiansborg er i gang med at behandle et lovforslag om moms på trykte magasiner som Komputer for alle. Konkret betyder det, at Komputer for alle på dansk bliver 25% dyrere end en helt identisk udgave på norsk, tyrkisk eller kinesisk, for mærkværdigvis rammer loven kun blade, der er skrevet på dansk. Komplet uforståeligt for mig – og sikkert lige så uforståeligt, som de blade, du ville være nødt til at købe, hvis Komputer for alle ikke længere udkom på dansk. Komputer for alle er så langt fra det eneste blad, der vil blive ramt af den nye lov. En lang række danske magasiner er i overhængende far for at måtte lukke, hundredvis af arbejdspladser vil gå tabt, men værst af alt: En stor del af de blade, du i dag kan finde på kioskernes bladhylder vil forsvinde. Det er synd for os, der måske kommer til at miste et arbejde vi er stolte af og holder meget af at udføre, men det er mere synd for dig som forbruger, der får beskåret dit udvalg af inspirerende og informativt læsestof ganske betydeligt.

Komputer for alle har – sagt i al beskedenhed – været en hel generation af danskeres trofaste ledsager på rejsen ind i den digitale tidsalder. Netop nu er den ekspedition mere spændende og udfordrende end nogen sinde Vi kunne rigtig godt tænke os at blive om bord og derfor har vi brug for din hjælp, kære læser. Støt os, hvis og når det er muligt, så forslaget om en ny skat på det danske sprog havner hvor det hører hjemme: I glemmebogen. Endnu er lovforslaget ikke endelig vedtaget, så hvor ville det være befriende, hvis politikerne her i ellevte time kunne indse, at de har bevæget sig ind i en blindgyde.

Læs om den den danske sprogskat

Med venlig hilsen Leif Jonasson, chefredaktør KOMPUTER FOR ALLE

Måske er du interesseret i ...