skrot-elektronik

Stop for eksport af giftig elektronik-skrot

Nye EU-regler skal sikre, at giftigt elektronisk skrot ikke havner på usikre affaldspladser.

15. august 2012

En hurtig stigende mængde forbruger-elektronik, skaber en ligeså hurtig udvikling af elektronisk skrot, hvilket er omkring 10 millioner ton om året i EU alene. Meget af det ender i Afrika, nærmere bestemt Ghana. Her udvindes metaller fra elektronikken, som kan genbruges. Men problemet er, at det udvindes under primitive forhold, og med udpræget brug af børnearbejde.

På trods af at de nuværende EU-regler dikterer, at man ikke må eksportere elektronisk skrot til usikre lossepladser, så havner op mod 75 procent af det europæiske elektroniske skrot i Afrika, ifølge EU. Det skyldes at det meste sendes under påskud af at være brugt elektronik, som skal bruges i Afrika, selvom der er tale om ubrugeligt skrot.

Elektronisk udstyr indeholder mange giftige stoffer og metaller, som blandt andet bly og kviksølv. Og når det udvindes primitivt, for eksempel ved afbrænding, udledes der både toksiner og giftige metaller i luften, vandet og jorden. Det betyder, at arbejderne bliver udsat for giftstofferne dagen lang, og på skrotpladserne i Ghana er op mod 40 procent af de ansatte børn.

Den nye lov skal sikre at affaldet bliver samlet ind når det er brugt, så det kan blive skilt ad og genbrugt forsvarligt. Og det forpligter blandt andet detailforretningerne til at indsamle tilbageleveret defekt udstyr. Målet er at man kan indsamle 65 procent i 2019. Desuden gøres eksportørerne ansvarlige for at teste brugt elektronik, så man kan begrænse eksporten af defekt udstyr til de farlige skrotpladser.

Måske er du interesseret i ...