Cyberkriminalitet

It-kriminelle tjener blandt andet til dagen og vejen ved at stjæle kreditkortoplysninger fra uforvarende pc-brugere.

© Shutterstock

Skræmmende: Cyberkriminalitet når rekordhøjt niveau

Cyberkriminalitet er blevet en særdeles lukrativ forretning, og truslen er i eksplosiv vækst og svarer nu til verdens 13. største landeøkonomi.

Den klassiske fremstilling af it-kriminelle som ensomme supernørder i skumle, mørke lokaler har ikke længere meget hold i virkeligheden. Cyberkriminalitet har udviklet sig til en lukrativ industri, hvor der i dag bliver stjålet store pengebeløb.

En ny rapport fra firmaet Bromium Resarch viser således, at it-kriminelle omsætter for 8,6 billioner danske kroner om året – det svarer til Ruslands bruttonationalprodukt, som er det 11. højeste i verden. 

Det er særligt ulovligt internetsalg som står for størstedelen af de it-kriminelles omsætning. Her bliver både solgt ulovlige varer som piratkopierede film, og så er der falske auktioner og køb af varer, som ikke findes. Samlet står det ulovlige salg for 57 procent af omsætningen, anslår Bromium Research.

Verdens 15 største økonomier

 1. USA
 2. Kina
 3. Japan
 4. Tyskland
 5. Indien
 6. Storbritannien
 7. Frankrig
 8. Brasilien
 9. Italien
 10. Canada
 11. Rusland
 12. Sydkorea
 13. Australien
 14. Spanien
 15. Mexico

Kilde: Globalis – 2017 (de seneste tal)

Personlige oplysninger er varme varer

En betragtelig del af de it-kriminelles indtægter kommer fra angreb på virksomheder, men der er også masser af helt almindelige mennesker, som falder i hænder på bagmændene. 

Hér er der dog færre penge at tjene.

Således er handel med personlige oplysninger som kreditkortoplysninger, brugernavne, personnumre og adgangskoder de it-kriminelles tredjestørste indtægtskilde, som beløber sig til godt én billion kroner.

Ligeledes er truslen ransomware også med i opgørelsen, men den står for godt seks milliarder kroner om året, vurderer Bromium Research. 

Både dén trussel og datatyveri er derfor begge trusler, som du skal tage alvorligt – og på denne side kan du få masser af hjælp og tips til at beskytte dig mod netop disse trusler.

Sikker pc med Komputer for alle

Hvis du vil sikre din pc bedst muligt mod trusler som virus og ransomware, er Komputer for alles sikkerhedspakke noget for dig. 

I sikkerhedspakken har vi samlet de programmer, som du har brug for, for at at holde din pc sikker. Du får programmerne med en grundig guide på dansk i Fordelszonen, når du abonnerer på Komputer for alle.

> Se Komputer for alles Sikkerhedspakke her

Endnu ikke abonnent? Så tjek vores abonnementstilbud her.

Måske er du interesseret i ...