IBM supercomputer

Verdens største lagerplads

Den kan rumme 24 milliarder musikstykker, eller godt 60 sikkerhedskopier af hele internettet. Verdens mest rummelige lager-system er under tilblivelse.

29. august 2011

Et datalager næsten 10 gange større end noget, der tidligere er fremstillet, bliver nu bygget af forskere fra IBM i Californien. Det rekordstore ”drev” kan rumme 120 petabyte data – svarende til 120 millioner gigabyte – og består af intet mindre end 200.000 harddiske, der arbejder sammen. Det vil kunne give plads til krævende simuleringer af komplekse systemer fra den virkelige verden, som fx dem, der bruges til at beregne prognoser for vejr og klima.

IBM udvikler den enorme lagerplads til en unavngiven kunde, der har brug for en ny supercomputer. Bruce Hilsberg, der leder projektet i IBM, oplyser, at systemet på 120 petabyte er en ekstrem nicheproduktion, men om få år kan lagerplads i denne størrelse være almindelige i såkaldte cloud-systemer. Det er de online-tjenester, som vi bruger til blandt andet at gemme billeder, musik og sikkerhedskopier.

IBM’s lagerplads kræver omkring to af de 120 petabytes alene til at holde styr på blandt andet filnavne og filtyper.

Måske er du interesseret i ...