Mikrocomputer

Verdens mindste computer i øjenhøjde

Trods en størrelse på kun lidt over en kubik-millimeter er der blevet plads til processor, hukommelse, tryksensor, batteri, solcelle og en trådløs radio.

25. februar 2011

Mikroput-computeren, der er på størrelse med et bogstav i denne artikel, eksisterer indtil videre som en prototype, der som implantat blandt andet hjælper med at måle trykket på et øje hos patienter med grøn stær. Den trådløse radio har en antenne, der kan overføre data til en større ekstern læseenhed placeret i nærheden af øjet.

Ifølge professor i elektroteknik og datalog ved University of Michigan, Dennis Sylvester, er der tale om det første komplette computersystem i millimeter-skala. Han mener, at systemet, hvor alle komponenter har et ultra lavt-strømforbrug, er unikt.

  • Det kan indsamle, gemme og videresende data, og mulighederne for systemer af denne størrelse er uendelige, mener Dennis Sylvester.

Det er dog ikke lykkedes forskerholdet fra Michigan at få den lille computer til at kommunikere med andre lignende systemer, som man derved vil kunne oprette et netværk af små sensorer, der kan bruges til at fx at spore og overvåge forurening i luften. Der arbejdes på problemet, men indtil videre kræver trådløs kommunikation for meget strøm til de små computersystemer.

Måske er du interesseret i ...