Standfords Braille-skriver

Tavle-computer for svagtseende

En gruppe forskere har udviklet en måde for folk med nedsat syn til at bruge berøringsfølsomme skærme på tavle-computer som fx en iPad.

13. oktober 2011

De små tavle-computere som Apple iPad og Samsung Galaxy Tab er rigtig smarte til film, internet og e-mails når du fx er på farten. Det hele styres via en berøringsfølsom skærm, hvorfra du blandt andet også betjener de virtuelle taster i stedet for at bruge et tastatur som du kender det fra pc’en.
Det er bare ingen let opgave for blinde og svagtseende, men nu har en forskere fra Stanford University i USA fundet en metode, så tavle-computere kan bruges af punktskrift-kyndige folk.

I stedet for at lade fingrene finde tasterne, har forskerne udviklet taster, der finder fingrene. Det fungerer ved, at brugeren placerer otte fingre på tavle-computerens skærm, så det særlige Braille-tastatur dukker frem. Rystes enheden aktiveres en menu, og øvrig betjening foregår ved hjælp af fingerbevægelser på skærmen.

En af de klare fordele ved at bruge den berøringsfølsomme teknologi frem for egentlige punktskrift-apparater er den lave pris på tavle-computere sammenlignet med de traditionelle værktøjer. Den nye metode eksisterer dog stadig kun som prototype og kan derfor endnu ikke købes. Men forskerholdet meddeler, at det meget gerne ser teknologien forvandlet til et kommercielt produkt til gavn for svagtseende.

Måske er du interesseret i ...