nyheder/ibmsuper_145.jpg

IBM bygger ny supercomputer

Ny supercomputer fra IBM får en tophastighed på 1600 billioner kalkulationer i sekundet og skal blandt andet bruges til at overvåge USA's atomvåben. Roadrunner er på vej.

8. september 2006

I øjeblikket kan verdens hurtigste computer udføre 280 billioner kalkulationer pr sekund. Superdatamaskinen hedder BlueGene/L og er bygget af IBM. Nu bygger IBM en ny og hurtigere computer på efterspørgsel af det amerikanske energiministerium. Den nye supercomputer, som har fået navnet Roadrunner - måske efter den lynhurtige tegneseriefigur Hjulben - får en tophastighed på 1600 billioner kalkulationer i sekundet og skal blandt andet bruges til at overvåge USA's atomvåben.

Maskinen skal simulere, hvad der sker med kernefysisk materiale, når det lagres i lange perioder, og i bedste fald vil supercomputeren på sigt overflødiggøre test af atomvåben. Roadrunner skal blandt andet bestå af 16.000 standardprocessorer og 16.000 cell-processorer af den type, som bruges i PS 3. Maskinen kommer til at fylde 1.100 kvadratmeter i Los Alamos National Laboratory i New Mexico, når den er færdig engang i løbet af år 2008.

Måske er du interesseret i ...