nyheder/hologram145.jpg

Hologrammer kan hjælpe syge

En ny type hologrammer kan gøre livet lettere for folk med sukkersyge og andre lidelser.

7. februar 2008

3-dimensionelle billeder, kaldet hologrammer, har i årevis været forbundet med science-fiction film og romaner. De fleste kender sikkert hologrammer fra kunstudstillinger, kreditkort og software for at modvirke piratkopiering.

Nu har engelske forskere fra firmaet Smart Holograms udviklet en ny type hologram, der ventes at kunne gøre livet lettere for blandt andre folk med sukkersyge. Den første opfindelse baseret på den nye teknologi er en slags injektionssprøjte, der kan måle vandindholdet i brændstof til fly. De ”intelligente” hologrammer er baseret på hydrogel, en vandbaseret gelémasse, der kan skrumpe ind eller svulme op, afhængigt af omgivelserne.

Ifølge forskerne hos Smart Holograms, der udspringer af det britiske Cambridge Universitet, kan teknologien bruges af diabetikere til at måle deres blodsukker for at spore eventuelle giftstoffer, og give tryghed og et letforståeligt testresultat. Den hydrogel, der bruges i hologrammerne, kan svulme op til 1.000 gange dens oprindelige volumen.

Måske er du interesseret i ...