Data

Gem data i millioner af år

Japanerne opfinder evigheds-lagermedie, så data kan bevares for eftertiden.

26. september 2012

Computerteknologi forbedres med utrolig hast, men en af de få ting, som stadig ikke har ændret sig meget, er lagringsmediers holdbarhed. Cd’er, dvd’er, harddiske og flashdrev har alle sammen en begrænset levetid. Men hvordan kan vi så bevare data for eftertiden?

Det spørgsmål har den japanske elektronikgigant Hitachi tilsyneladende også stillet sig selv, for de har opfundet et nyt medie til evighedslagring. Mediet består af det såkaldte kvartsglas, som kan tåle ekstreme påvirkninger fra varme, kulde og tryk, og lagre data i millioner af år. Data på glasset skal skrives i ren binær kode, dvs. nul og ettaller, som er basis for alt computerdata. Binær kode er det sprog som computere kommunikerer i, og i fremtiden vil det være det letteste digital information at aflæse, da det ikke er i et specifikt format.

Der bliver brug for evighedsmedier, hvis vores tids digitale arv skal bevares. De lagringsmedier og formater som data gemmes på skifter hele tiden, og i fremtiden vil det være svært at læse de data som er efterladt. Selv hvis man kan lave teknologien til at aflæse det, er det ikke sikkert at der er noget data tilbage på medierne. De lagringsmedier vi har i dag nedslides hurtigt og henfalder over tid - og på et tidspunkt vil dataene ikke længere være brugbare.

Prototypen af Hitachis glas er to kvadratcentimeter stor og blot to millimeter tyk. Den kan holde til 1000 graders varme og har en datatæthed tilsvarende en cd, hvilket vil sige, at et stykke glas på størrelse med cd vil kunne indeholde cirka ligeså meget data. Hitachi siger dog, at teknologien nemt kan udvikles til at indeholde langt mere data.

Hvad opfindelsen kommer til at betyde for almindelige mennesker, er svært at sige, men det har potentiale for dem som ønsker at bevare noget for eftertiden. Hitachi forestiller sig at opfindelsen mest henvender sig til museer, universiteter, myndigheder og religiøse institutioner, som er interesseret i at bevare deres data for eftertiden ved hjælp af kvartsglas-teknologien.

Måske er du interesseret i ...