playstation vr3

En time med PlayStation VR

Sony er snart klar til at invitere os alle med til VR-land

For nylig havde pressen mulighed for at afprøve PlayStation VR i Nordisk Films lokaler i Valby, så jeg tog ud og kiggede. Jeg har i forvejen nydt en del timer med HTC Vive – et temmelig potent headset til pc – så jeg var spændt på, om Sony overhovedet kan følge med konkurrenternes headsets, når nu deres headset skønnes til at koste det halve, og trækkes på en PlayStation 4, som langt fra kan følge med motorkraften i en topmoderne pc.

Men for at gøre en lang historie kort: Fra at være ret skeptisk gik jeg ret hurtigt til at være meget positivt overrasket.

Glimrende billedkvalitet Under min første demo, Rush of Blood, der er en togtur gennem et spøgelseshus inspireret af spillet Until Dawn, slår det mig, hvor god billedkvaliteten er. I løbet af få sekunder har min hjerne købt illusionen om, at jeg befinder mig i et spøgelseshus, og jeg dukker mig af ren refleks for savklinger, der svinger millimetertæt forbi mit ansigt. Grafikken er god og kører med en solid framerate, og selvom billedet er en anelse grynet - som konsekvens af at ens øjne jo egentlig befinder sig få centimeter fra en skærm - så er det hurtigt glemt, når først spillene er i gang. Det tekniske lader ikke til at fejle noget.

playstation vr2

Næste stop var en racerstol med tilhørende rat og pedaler. Spillet Driveclub understøtter nu PlayStation VR, og det giver en fed kørefornemmelse, at kunne orientere sig frit i spejle og ud af vinduer. Hele ens krop reagerer, når bilen påkører et autoværn i forsøget på at lave en fed udskridning. Det er nok langt fra os alle, der har hverken plads eller råd til en racerstol derhjemme, men jeg tænker, at fornemmelsen også vil være glimrende på en sofa med en almindelig controller mellem hænderne.

Biljagt og hajangreb Dagens sidste demoer var et udvalg af ”minispil” kaldet PlayStation Worlds.

Demoerne byder på nogle lovende koncepter. Der er London Heist, som er en biljagt gennem London, hvor du skyder i vildskab efter skurke i biler og på motorcykler. Det er en fed følelse at sigte og skyde med den ene hånd og hurtigt samle et nyt magasin op og lade våbenet med den anden hånd. Demoen blev spillet med PlayStation Move-controllerne, men Sony siger, at samtlige spil kan spilles med den almindelige controller.

Efter biljagten bliver jeg placeret i et dykkerbur i spillet Into the Deep og sendt mod havets bund. Udsigten er flot og overbevisende, men bliver hurtigt spoleret af en ret nærgående haj, der sultent giver sig til at flå buret i smadder.

playstation vr1

Dagens sidste demo hedder Scavenger’s Odyssey, og det minder mest af alt om Nintendo-spillet Metroid Prime, hvilket er en rigtig god ting. Du sidder i en stor robot, der er strandet på en ødelagt rumstation. Robotten kan hoppe fra platform til platform, skyde fra sig og kravle på alle overflader. Det er en fed fornemmelse konstant at få vendt op og ned på sit perspektiv, og styringen føles helt naturlig efter ganske kort tid. Hvis der er et langt eventyr gemt her i den fulde version, kunne det sagtens ende med at blive en af de bedste ting i PlayStation VR.

Kræver ekstraudstyr Headsettet i sig selv kommer til at koste omkring 3600 kroner, og vil kræve, at du ejer et PlayStation Camera. Som nævnt lover Sony, at alle spil vil fungere med Dual Shock 4-controlleren, men PlayStation VR er først og fremmest designet til at fungere med to PlayStation Move-controllere. Det er altså ekstraudgifter, hvis du ikke ejer dem i forvejen. Men den samlede pris er stadig billig sammenlignet med konkurrenterne Oculus Rift og HTC Vive, der begge befinder sig på den høje side af 7000 kroner.

Sonys opgave er nu at overbevise os om, at de har gode spil klar. Demoerne var flotte og fascinerende, men de var også bare demoer. Der skal meget mere dybde og variation til for at fastholde spillerne, når nyhedens interesse ligeså stille forsvinder. Der er dog ingen tvivl om, at de med selve headsettet har ramt plet. PlayStation VR er solidt bygget og behageligt at have på.

PlayStation VR udkommer den 13. oktober 2016.

Måske er du interesseret i ...