hypokonder

Konsulterer Doktor Google

Flere og flere er begyndt at stole mere på Googles ord, end deres egen læge. Og det kan være en fejl.

7. juli 2010

At konsultere “Doktor Google” kaldes begrebet når man sætter sig foran pc’en, og beskriver en tilstand eller dårligdom som ”røde knopper” eller ”smerter i håndledet” i et forsøg på at få Google til at forklare, hvad problemet kan være. Men det kan man komme ret galt med, lyder konklusionen af en undersøgelse, der for nyligt blev publiceret i det amerikanske Journal of Bone and Joint Surgery.

I undersøgelsen tog man fat i de ti mest søgte sportsskader på Google og Yahoo, og gik søgeresultaterne igennem. Her noterede man sig både om oplysningerne var korrekte eller ej, om informationen var mangelfuld eller ikke detaljeret nok, og samtidigt, hvem der stod bag siden.

Det viste sig, at omkring 20 procent af de mest hyppige resultater der kom op, stammede fra kommercielle hjemmesider – sider, hvor ejeren kunne have en interesse i at præge ”informationerne” om emnet en anelse, i et forsøg på at øge chancen for at sælge et produkt. Samtidigt havde de samme sider også sjældent nogen informationer om eventuelle risici eller mulige bivirkninger af at bruge det produkt, siden forsøgte at sælge.

Der efterlyses derfor en øget opmærksomhed fra den almindelige person, når han søger efter oplysninger der kan forklare hans skrantende helbred. Der skal være mere fokus på, hvor informationerne kommer fra, og hvem der i givet fald kunne profitere på hjemmesiden, før sidens ord tages for gode varer, og man ender med ufyldestgørende oplysninger og manglende information.

Måske er du interesseret i ...