Læs også

uber

Hvad er Uber?

juletomten

Køb dine julegaver i ro og mag på internettet

Du kan slippe for stress, jag og lange køer i butikkerne, hvis du vælger at købe dine julegaver online. Vi guider dig gennem internettets julehandel, så du får masser af tid til at nyde julen.

23. november 2014

Sikken voldsom trængsel og alarm. Sådan lyder en af de mange julesange, og sådan oplever mange nok også julen. Især kan tanken om køb af julegaver, lange køer i butikkerne og overfyldte gågader sikkert få det til at løbe koldt ned af ryggen på mange.

Køber du i stedet dine julegaver på internettet, kan du slippe for gaveræset i de fysiske butikker. På internettet kan du klare indkøbene i ro og mag med en varm kop gløgg og til tonerne af Händels Messias. Vi har samlet en række gode råd, tips og huskeregler, så du trygt kan klare gavekøbene – endda til en rigtigt god pris.

Skjul dine gavekøb

Før du går på gavejagt, er det vigtigt, at du ikke efterlader nogen spor i browseren, så din familie kan finde ud af, hvad du køber. Brug funktionen InPrivate - browsing i Internet Explorer, Inkognito-vindue i Chrome eller Private Browsing i Firefox, så gemmer browseren ikke de sider, du besøger.

I Internet Explorer klikker du på tandhjulet øverst til højre, derefter på Sikkerhed, og så vælger du InPrivate - browsing.

I Chrome klikker du på de tre streger øverst til højre og klikker på Nyt inkognito-vindue .

I Firefox klikker du også på tre streger i øverste højre hjørne og vælger derefter Nyt Privat Vindue.

Inspiration til gavekøbet

Det kan være svært at finde den rigtige gave til både de nærmeste og fjerneste. Heldigvis bugner internettet med sider, der kan hjælpe med inspiration og gaveideer. Nemmegaver.dk er eksempelvis et sted, hvor du får et godt overblik over gaveideer til begge køn og de fleste aldersgrupper. Derudover har Gave.dk også et fint katalog af gode gaveideer. Begge sider er knyttet til en webshop, men den behøver du ikke bruge, for der kan være penge at spare, hvis du køber andetsteds.

Find den gode pris

Når du har fundet det helt rigtige halstørklæde eller brætspil, bør du holde igen med at smide varen i din virtuelle indkøbsvogn og gå til kassen. Slå i stedet et smut forbi Pricerunner. På siden kan du søge efter produkter og sammenligne priser fra forskellige internetbutikker, hvilket gør det nemt at finde den bedste pris – faktisk kan der være flere hundrede kroner at spare. Placerer du dine køb ét sted, kan du desuden spare på fragten – ofte får du gratis levering, hvis du bestiller for et vist beløb.

Spot de gode netbutikker

Det kan være grænseoverskridende at videregive sine kreditkortoplysninger til en webbutik, hvor man ikke kan se kassemedarbejderen i øjnene. På hjemmesiden Trustpilot kan du med stor sandsynlighed finde anmeldelser af butikken, så du får en ide om serviceniveauet, og om det er en legitim side.

Hvordan bytter jeg?

Der er stor forskel på, hvor gode muligheder du har for at bytte en julegave købt over nettet. Grundlæggende for al dansk nethandel er, at du kan returnere varen op til 14 dage, efter du har modtaget pakken. Her kan det være vigtigt at sende en e-mail til butikken, så du kan dokumentere, at du overholder fristen. Adskillige butikker har dog udvidet den service og tilbyder væsentligt bedre mulighed for at returnere julegaver. Du bør derfor altid læse handelsbetingelser for den pågældende webshop. Derudover er det vigtigt, at gavemodtageren får kvitteringen, hvis der skal returneres, og så bør du være opmærksom på, at porto for returneringen ofte sker for egen regning.

Køb gaver uden for EU

Kan du kun finde den perfekte julegave i en webbutik uden for EU’s grænser, skal du tage en del forholdsregler. For det første er du ikke nødvendigvis sikret 14 dages returret, og så skal du tage forbehold for moms- og toldregler. Tolden skal du betale, hvis du køber for mere end 1.150 kroner, mens du skal betale moms, hvis beløbet overstiger 80 kroner. Moms er 25 procent, og den skal du betale af købspris og fragtpris. Koster din vare 80 kroner og 20 kroner i fragt, skal du altså betale 25 kroner ekstra. Handler du uden for EU, så bestil i god tid, for varerne strander hos SKAT, indtil du har betalt momsen. Du kan læse mere her.

Måske er du interesseret i ...