nyheder/protest_183.jpg

Kampe på internettet i Iran

Der er fortsatte sammenstød mellem politi og demonstranter i gaderne i Iran, som modreaktion på landets kontroversielle valg. Nu udkæmpes konflikten også på internettet.

Demonstranterne er stadig vrede over landets kontroversielle valg, og kan ikke acceptere valgresultatet. Nu slås de mod regeringen på internettet.

Tilhængerne af den reformvenlige kandidat Mir Hossein Mousavi er gået på gaden i stort antal for at protestere mod genvalget af præsident Mahmoud Ahmadinejad. Der er udbredte påstande om svindel og manipulation med valgresultaterne.

Nu ser det ud til at begge parter tager internettet i brug og udvider kampen med hacker-angreb på modparten.

Twitter-tjenesten og blogs er taget i brug for at dirigere brugere til hjemmesider med værktøjer, der anvendes til at distribuere såkaldt "denial-of-service-angreb" på offentlige websteder. Den slags angreb betyder at brugere ikke længere kan komme ind på hjemmesiden.

Den iranske regering og dens tilhængere menes også at have flyttet kampen til internettet. En række lokale nyhedssider, der rapporterer om konflikten, herunder The Atlantic magazine, siges også at være blevet ramt af denial-of-service angreb.

Det er i de seneste år blevet mere almindeligt, at web-angreb falder sammen med fysiske konflikter. Hackere i Rusland og Østeuropa har været særdeles aktive på internettet under konflikterne i Georgien og Estland.

Angrebene er primært rettet mod infrastrukturen på de offentlige hjemmesider og nyhedswebsteder, og har det formål at afskære en modstanders evne til at kommunikere over internettet.

I 2007 valgte regeringens embedsmænd i Burma at afskære alle i landet fra internetadgang i et forsøg på at forhindre, at videoer og fotos af voldelige sammenstød skulle blive sendt ud af landet.

Måske er du interesseret i ...