nyheder/forbruger_145.jpg

Hvert sjette barn har haft en ubehagelig oplevelse i cyberspace

Mange børn og unge mennesker spiller eller chatter på nettet. En undersøgelse fra Forbrugerstyrelsen viser, at 14 procent børn har haft så dårlige oplevelser, at det følger med dem ud i den virkelige verden.

Flere børn oplever at blive bagtalt, snydt eller blive smidt ud af et forum, og det kan være svært at skille ad fra virkeligheden. Heldigvis er de fleste børn og unge gode til at søge hjælp, ved at tale med deres forældre eller venner. Typisk kan man kontakte udbyderen eller oprette en helt ny profil, der hvor man spiller eller chatter. Men knap hver tredje barn, der har haft en ubehagelig oplevelse, gør ikke noget og går derfor med den ubehagelige oplevelse alene.

”Der er flere positive sider ved at være i virtuelle verdener. Mange oplever eksempelvis at få nye venner eller at blive bedre til engelsk. Men der er en relativ stor gruppe, der oplever problemer,” siger Louise Holck, direktør i Forbrugerstyrelsen.

De fleste forældre har et kendskab til virtuelle verdener. Over halvdelen af forældre til børn og unge har talt med deres barn om, hvordan man skal sikre sig i de virtuelle verdener. Og hver fjerde besøger selv verdenerne, for at få et indblik i, hvad barnet laver. Men der er en gruppe på 20 pct. svarende til hver femte forældre, der slet ikke kender til virtuelle verdener. Forbrugerstyrelsen lancerer i november en informationspakke om virtuelle verdener. Her kan forældre finde oplysninger om, hvad man skal være opmærksom på, og hvilke regler der gælder.

Top 5 over børnenes favoritbeskæftigelse i virtuelle verdener

1. Spille 2. Chatte med venner 3. Chatte med andre 4. Mødes med venner virtuelt 5. Besøge virtuelle rum, som andre brugere har oprettet

Måske er du interesseret i ...