H1N1 virus

H1N1-epidemi kan medføre net-undervisning

Svineinfluenze, eller H1N1, kan i værste tilfælde resultere i lukning af skoler i England og Frankrig. Derfor forelægger der nu snak om en nødplan, hvor de studerende kan følge undervisningen fra hjemmet.

Hvis skolerne i Frankrig og Storbritannien bliver tvunget til at lukke som følge af en svineinfluenza-pandemi til efteråret, kan det betyde at online-undervisning er vejen frem. Som det er, bliver det anset som mere realistisk at en institution som en skole kan risikere lukning på grund af en epidemi, end at for eksempel en fabrik skal nedlægge arbejdet. Det baseres blandt andet på at børn og unge har en større kontakt med hinanden i skolen, end voksne har på deres arbejdspladser.

Skulle det blive nødvendigt, er det franske undervisningsministerium klar til at sende undervisnings-programmer på France 5 og Radio France. Samtidigt skal skolemateriale så også distribueres på nettet så eleverne kan følge med og ikke falde bagud i deres uddannelse.

I Storbritannien går snakken også om såkaldte ”virtual schools” - virtuelle skoler, hvor eleverne så kan følge med på internettet, og få opgaver og papirer lagt op af deres underviser.. Ideen er, at hvis skolerne er lukkede i en længere periode på grund af en pandemi, så skal eleverne have mulighed for at lære og studere indenfor en rimelig grad. Men den britiske lærerforening er skeptisk over ideen. De mener, at der stadigvæk er elever, som ikke har en computer i hjemmet, og at en beslutning om at lukke skolerne også vil lægge øget pres på forældre for at få dem til at blive hjemme fra deres arbejde.

Der findes forebyggende vacciner mod svineinfluenza, såkaldt Tamiflu, men der er kun planer om at foretage forebyggende behandling af personer, der er eller har været i nær kontakt med smittede, og som har særlige vilkår, der gør influenzaen mere farligt, end den ellers ville være.

Måske er du interesseret i ...