nyheder/sas_fly.jpg

Flypassagerer skal mærkes

RFID-chips på passagerer kombineret med overvågningskameraer skal skabe mere sikre lufthavne - og sikrere luftfart.

Efter 11. september 2001 er der blevet tænkt meget i ny teknologi, der skal forbedre sikkerheden i verdens lufthavne. Nu har forskere fundet frem til, at en ny type chip baseret på RFID-teknologien er vejen frem. Teknologien har fået navnet Optag efter det engelske ord "tag", som betyder identificering eller mærkning.

Den grundlæggende idé er, at passagerer skal udstyres med en kraftig RFID-chip ved check-in i en lufthavn. På den måde kan sikkerhedspersonalet i lufthavnen overvåge alle passagerers bevægelser frem til de går ombord på deres fly. Kombineret med videokameraer skal systemet gøre det enkelt at holde styr på mistænkelige passagerer. Teknologien vil også kunne benyttes til at finde børn, som er blevet væk fra deres forældre og personer, som kommer for sent til gaten. Sidstnævnte situation skaber i dag store problemer for flyselskaberne, da et fly ikke må sendes i luften med bagage fra en indtjekket passager, uden at vedkommende selv er ombord på flyet.

Teknologi-projektet fra University College London er finansieret af EU. En prototype på det nye overvågningssystem skal testes i en ungarsk lufthavn allerede i november, og hvis testen bliver en succes, kan teknologien finde vej til andre europæiske lufthavne inden for de nærmeste par år, skriver BBC.

Måske er du interesseret i ...