EU flag

EU vil stoppe patentkrigen

Den konstante barrage af søgsmål i it-industrien mellem producenter som Apple, Samsung og Motorola kvæler innovationen.

EU mener at patentkrigene imellem de store it-forhandlere, som Apple, Samsung og Motorola bremser udvikling og innovation på markedet. Udviklingen bremses af søgsmål, fogedforbud mod salg og krav om overdrevne kompensationer, for overskridelse af generelle patenter. Derfor kalder EU nu til møde, for at stoppe den trend.

D. 10. oktober mødes de stridende parter i Geneve. Det forlyder, at mødets hoved-fokus bliver de standard-funktioner, som findes på de fleste enheder, eller som bliver standard fremover, fx 3G-netværksteknologi i mobiltelefoner. EU-reglerne foreskriver, at licenserne på essentielle programmer, teknologier og formater skal sælges til konkurrenterne på licens til en fair pris, uden at diskriminere om det er en stor eller lille konkurrent - et tiltag, der kaldes FRAND (fair, reasonable and non-discriminatory terms).

Giganterne har dog i de seneste år skiftes til at sagsøge hinanden over brud på reglerne for brug af hinandens patenter, krav om overdreven kompensation og fogedforbud mod salg af enheder og programmer. På den måde har firmaet brugt essentielle standard-funktioner til at bremse salget af konkurrenternes enheder.

Om de når til enighed, må tiden vise, men alle producenter ønsker at have så stort råderum som muligt til at bremse konkurrerende produkter, så det bliver retssager, der afgør hvem, der sælger bedst, i stedet for hvem, der laver det bedste produkt.

Måske er du interesseret i ...