nyheder/obama_145.jpg

Direkte udsendelse live-tekstet

Live-tekstning af danske nyhedsudsendelser er ikke nyt, det foregår fem dage om ugen på TV2 og DR1. Simultantolkning af udenlandske programmer ses også jævnligt. Men i forbindelse med indsættelsen af den nye amerikanske præsident, Barack Hussein Obama, fik seerne for første gang en kombination af disse i form af live-tekstning af udenlandsk tale.

Den ansvarlige chef på Nyhederne, redaktionschef Hans Peter Blicher, glæder sig over det nye tiltag på TV2.

"Det er en kæmpe fordel for seerne, at TV2 både kan tolke og tekste i én arbejdsgang. De seere, som er gode til det engelske sprog, kan fravælge tekstningen og følge indsættelsen med amerikansk tale, mens seere, der har brug for tekstning, kan tilvælge denne samtidig med, at de stadig kan høre Barack Obama under indsættelsen," siger Hans Peter Blicher.

Det Ambitiøse it-projekt til tekstning af direkte tv blev startet i 2004 af Videnskabsministeriet, Kulturministeriet, DR og TV2, der i fællesskab afsatte 6 millioner kroner til projektet. 1. oktober 2006 blev det taget i brug, og blev samtidigt belønnet med en international pris.

Teknologien kræver en rolig og tydelig stemmeføring, og tv-tekstning skal helst ikke indeholde hverken øh eller æh, så programmet kan ikke uden videre bruge lydsiden fra en nyhedsudsendelse. Under indslaget indtaler en såkaldt "re-speaker" indslaget sideløbende med, at han lytter til de levende ord. Programmet omsætter derefter re-speakerens tale til skærmens tekst med kun 3-5 sekunders forsinkelse. Denne nye teknologi har givet døve og hørehæmmede mulighed for at følge de direkte indslag i nyhederne i udvalgte udsendelser.

Nu er teknologien videreført med talegenkendelsesprogrammet Dictus, hvor personer med fysisk handicap eller ordblindhed fra efteråret 2006, fik mulighed for selv at kunne skrive på en computer. Med talegenkendelse kan man tale til computeren, der efterfølgende oversætter talen til tekst i fx Outlook eller Word.

Nu har Kulturministeriet netop bevilget 550.000 kr. til Danske Handicaporganisationer til videreudvikling af det danske talegenkendelsesprogram Dictus.

Du kan købe Dictus i privat udgave for 937,50 kroner.

Måske er du interesseret i ...