Paro sæl

Børnehaverne skal digitaliseres

Robotsæler, der hjælper de ældre, og overvågningssystemer, der kan fortælle om barnet har feber. Det er nogle af de forslag, et nyt digitalt råd kommer med.

10. november 2009

Det kan godt være, armbånd der holder øje med dit barns helbred mere lyder som noget, der er taget ud af en science fiction-film, men det kan meget vel snart blive en realitet. I hvert fald, hvis det står til det nye digitale råd som Center for Digital Forvaltning (CEDI) har nedsat.

Den alt for store fokus på digitalisering af selve den offentlige sektor gør, at der sker for lidt, for at finde ud af, hvordan kommunernes institutioner kan optimeres - og selv om en række ting måske kunne ligge til det digitale højreben, så er emner som digital børnepasning eller undervisning via internettet noget, som de fleste danskere overhovedet ikke har overvejet. Det er en skam, lyder det fra Det digitale råds sekretariatschef, Michael Karvø fra CEDI til Business.dk.

”Vores analyse har været, at der mangler nogen, som kan hjælpe med at få digitaliseringsdebatten til at handle mindre om rådhuset og alle mulige selvbetjeningsløsninger – og så mere over dér, hvor 75 procent af kommunernes udgifter faktisk er. Nemlig områder som ældrepleje, børnepasning og undervisning.”

Han peger på den ulige fordeling med det stigende antal ældre, sat overfor den svindende flok erhvervsaktive danskere der er tilbage for at betale for pasningen, som en god grund til at tænke i nye baner.

”Her kan teknologi være med til at løse nogle af de demografiske problemer, vi står over for de kommende år,” siger Michael Karvø. Selv en simpel ting som en fjernbetjening til rumtemperatur, lys og den automatiske seng et eksempel på, at teknologi i bemærkelsesværdig høj grad kan løfte presset fra ældreplejen.

Rådet, der indtil videre består af Lars Monrad Gylling fra KMD, Henrik Schlægel fra Scanjour, Jørgen Bardenfleth fra Microsoft og Jens Munch-Hansen fra TDC, vil i de nærmeste dage offentliggøre deres første rapport, som skal forholde sig kritisk til den måde, hvormed man anvender IT til at effektivisere den offentlige sektor.

Måske er du interesseret i ...