PewDiePie og den farlige video

En af de omstridte videoer, hvor Felix Kjellberg har betalt to indiske mænd for at vifte med et skilt med budskabet "Death to all jews"

© YouTube

Verdens største YouTube-stjerne i modvind

PewDiePie lavede sjov med jødehad og nazisme i videoer set af millioner.

16. februar 2017 af Mikkel Jacobsen

Den svenske YouTube-stjerne Felix Kjellberg – bedst kendt som PewDiePie – er kommet i alvorlige problemer, efter at han i en række videoer har lavet sjov med jødehad og nazisme. Videoerne har fået Disney og YouTube til at trække en stor del af støtten til hans vildt populære YouTube-kanal.

Avisen Wall Street Journal bragte i begyndelsen af denne uge historien om, at Kjellberg i mindst ni forskellige videoer har lavet antisemitiske jokes og vist nazistisk materiale. Det seneste eksempel var en video, hvor Kjellberg via tjenesten Fiverr hyrede to indiske mænd til at danse og vifte med et skilt med budskabet ”Død over alle jøder” påskrevet.

Læs også Kotakus gennemgang af sagen her.

Disney og Youtube trækker sig

Sagen fik hurtigt Disney, som havde et partnerskab med YouTube og PewDiePie-kanalen, til at trække sig fra samarbejdet, og YouTube har degraderet PewDiePie-kanalen fra den højst betalte reklameaftale og aflyst et allerede planlagt program med stjernen.

Felix Kjellberg har undskyldt og forsikret om, at han ikke mente tingene alvorligt.

Stadig vildt populær

PewDiePie-kanalen har 53 millioner abonnenter, og hans videoer er blevet set mere end 14 milliarder gange. Det har gjort ham til en rig mand, da han efter sigende tjener godt 15 millioner dollars om året på reklameindtægter. Hvad han nu kommer til at tjene på sine videoer, er uklart.

PewDiePie-kanalen er altså langt fra på gravens rand, og om sagen får mere end økonomiske konsekvenser for Felix Kjellberg, må tiden vise.     

Måske er du interesseret i ...