Trafik

Vi kan løbe tør for internet om fem år

Grænsen, for hvor meget data fibernettet kan klare, kan være nået allerede om fem år. Det kan medføre rationeringer på internet, siger forskere.

18. maj 2015

Med stadig flere internetbrugere og den store succes for videostreaming fra sider som Netflix, HBO og Youtube, står internettet over for en ny, stor udfordring: Vi er ved at løbe tør for båndbredde. Det skriver New Scientist.

De store fiberkabler, som al data løber igennem, har allerede svært ved at følge med og efterhånden som hjemmesiderne tilbyder videoer i højere opløsning, og flere folk bruger siderne, vil fibernettet blive stadigt hårdere belastet.

Ved et møde i The Royal Society i London i sidste uge, talte forskere om risikoen for det, de kalder et ”kapacitets-crunch” og hvordan problemet kan løses. En repræsentant fra den franske kommunikationsvirksomhed Alcatel-Lucent udtalte, at vi kan nå grænsen for fibernettets kapacitet allerede om fem år.

Til mødet blev præsenteret nye teknologier, der kan veje op for problemet. Både en teknologi, der kan gøre det eksisterende fibernet mere effektivt og en ny fiberteknologi, der kan klare meget mere data end de nuværende teknologier.

Nye teknologier som disse vil være nøglen i kampen imod det store ”kapacitets-crunch” - det siger forskeren Andrew Ellis fra Aston Universitet i Birmingham til New Scientist. Han påpeger dog, at rationering og andre begrænsninger for brug af internet kan blive den eneste løsning, hvis nye teknologier ikke udvikles og kommercialiseres i tide.

Måske er du interesseret i ...