Lov

Strammere regler for IT-verdenen

En ny rapport fra det amerikanske analyseinstituttet Gartner, fastslår at internet-verdenen bliver nødt til at tage sikkerheden mere alvorlig.

Den senere tids svindel, kreditkortfuskeri og identitetstyveri er med til at bringe behovet for et sikrere internet frem til overfladen. Sociale netværk som Facebook og Twitter kan udgøre en alvorlig trussel, især overfor de yngre eller mere uerfarne brugere.

Ifølge analyseinstituttet Gartner, gør det liv, vi lever online os tilstrækkeligt sårbare overfor kriminelle, der kan misbruge vores informationer, til at det offentlige vil og bør gribe ind. Ikke mindst fordi kriminaliteten kan ramme de sagesløse. Det er den konklusion analyseinstituttet når frem til i en ny rapport, der slår fast, at medmindre IT-industrien tager sig sammen, og kvalitetssikrer sine produkter, vil vi opleve en tilstand af øget regulering imellem 2015 og 2018.

Det er analyseinstituttets forventning, at EU vil stille meget strengere krav for forbrugerbeskyttelse i fremtiden, herunder pc’er og software. IT-verdenen kan derfor allerede nu blive nødt til at forberede sig på ændringer, hvor man i en højere grad end i dag kan stå til ansvar for sit produkt.

Hvilke lovindgreb eller regelændringer, der kan komme på tale, kan der endnu kun gisnes om. Men generelt råder Gartner virksomheder i IT-industrien til at skærpe sikkerheden, sørge for at dokumentere alt, skærpe krav til outsourcing og ellers overveje om man er forberedt på erstatningssager i værste tilfælde.

Det vil dog højst sandsynligt primært være virksomheder der skal til at revurderer deres sikkerhedskrav. Gartner foreslår firmaer der bruger softwaresystemer til at overveje, om de erstatningskrav der kan rejses mod producenten også kan rejses mod firmaerne selv. Hvis en kundes hemmelige informationer for eksempel slipper ud på nettet, skal det nu overvejes om det så er både programproducenten og ens eget ansvar?

For alle os almindelige internetbrugere gælder de gode gamle råd dog stadigvæk: Brug din sunde fornuft og lad være med at give dine personlige oplysninger til steder eller personer du ikke stoler på.

Måske er du interesseret i ...