lav gif animation gratis

En gif-animation er sjov og iøjenfaldende. Her viser vi, hvordan du kan lave dine egne gif'er.

© Old Spice // Giphy

Sådan laver du GIF animationer gratis

Du er sikkert stødt på dem i din færden på nettet og de sociale medier, hvor de det seneste årti har opnået stor popularitet. Der er selvfølgelig tale om de allestedsnærværende GIF’s.

18. juni 2018 af Mathias Blohm Schytte

Michael Jackson der spiser popcorn, en overvældet tilskuer til Australia’s Got Talent eller Ross fra tv-serien Venner, der ironisk klapper. 

Mange af de små animerede sekvenser, der i et loop gentager sig selv, er efterhånden blevet klassikere på nettet, og specielt på de sociale medier er populariteten stor. 

Men hvad er en GIF egentlig, og hvordan laver man en GIF?

Hvad er en GIF?

En GIF eller ”Graphics Interchange Format” er en sekvens af enten billeder eller video, der er klippet på en sådan måde, at de kører i et loop – den gentages altså i det uendelige.

En GIF er for det meste ganske kort, typisk 2-10 sekunder, og så bliver den ofte ledsaget af et stykke tekst, men kan også sagtens stå alene.

Formatet blev opfundet tilbage i 1987 af den amerikanske internetudbyder CompuServe, men selvom billede-formatet nu har over tredive år på bagen, er det først indenfor det seneste årti, at formatet for alvor har slået igennem.

Forbes skrev i oktober 2016, at Giphy, som er en online database for GIF’s, havde oversteget en milliard dagligt sendte GIF billeder, og over 100 millioner daglige brugere.

Hvordan laver man en GIF?

Det er hverken svært eller tidskrævende at lave en GIF, og der er flere måder, hvorpå du kan lave dine egne GIF animationer gratis.

Den absolut nemmeste løsning er på hjemmesidenGiphy.com, hvor du i øverste venstre hjørne vælger fanebladet ”Create”. 

På denne side kan du trække dine filer ind i browserens højre eller venstre vindue. Har du et videoklip, skal den slippes i det højre vindue. 

Vil du kombinere et eller flere billeder, bruger du det venstre vindue. Du kan også trykke på vinduerne, og på den måde søge efter din fil.

Du kan også vælge at bruge en video, der allerede ligger på nettet på fx YouTube. Så bruger du den originale videos URL, som du kopierer ind i feltet for neden. 

Vær opmærksom på, at langt de fleste billeder og videoklip er beskyttet af ophavsret.

Når du har valgt din fil, bliver du sendt videre til et nyt vindue, hvor du med den øverste skydeknap kan vælge din GIF’s længde. 

Den nederste skydeknap bruger du til at vælge den del af din GIF, du vil bruge.

Tilføj tekst, tegninger og tags til GIF

Når du trykker på den blå ”Continue to Decorate”-knap, bliver du sendt videre til det næstsidste trin. Her kan du tegne på din GIF, pynte den med små klistermærker, tilføje et filter eller skrive en tekst.

I det sidste trin har du mulighed for at tilføje tags til din GIF. 

Tags gør det muligt for dig selv og andre at søge din GIF frem. Husk at klikke på det lille, blå + efter hvert tag, ellers bliver dine tags ikke gemt. Du kan også tilføje en source URL. Source URL’en er en slags kreditering til den oprindelige video.

Hvis du opretter en konto på Giphy.com, kan du altid finde dine gemte GIF’s. De kan nemlig være relativt svære at finde i den efterhånden enorme mængde GIF’s der findes på verdensplan. 

Din GIF forbliver privat, og kan altså ikke bruges af andre, med mindre du vælger at offentliggøre den, og deler linket.

Måske er du interesseret i ...