Altavista

Nu lukker Googles forgænger

Efter mange år i Googles skygge lukker Yahoo søgemaskinen Altavista, der var særdeles populær i 1990’erne.

5. juli 2013

Et af internettets ældre bekendtskaber drejer nu nøglen om efter at have levet i skyggen af Googles succes de seneste 15 år. Søgemaskinen Altavista havde ellers kronede dage i 90’erne, men siden 1998 er det gået støt nedad, og den 8. juli 2013 lukker ejeren Yahoo altså sin tidligere yndling.

Altavista var den første rigtigt gode søgemaskine på internettet, der erstattede Yahoos emneinddelte katalog af hjemmesider. Her fandt medarbejderne internettets bedste hjemmesider og tilføjede dem til kataloget.

I takt med antallet af hjemmesider eksploderede, kunne den model ikke længere gøre sig gældende, og det banede vejen for søgemaskiner som Altavista. Søgemaskinen brugte nemlig en matematisk formel kaldet en algoritme, der gav mange og kvalificerede resultater af dine søgninger.

Bare to dage efter siden var lanceret, havde den hele 80 millioner daglige besøg, og der kom endnu flere besøg til, da Yahoo i 1996 valgte at gøre Altavista til sin officielle søgetjeneste.

I slutningen af 90’erne kunne Altavistas algoritme ikke længere følge med antallet af hjemmesider, og da Google åbnede i 1998 og hurtigt fik stor succes, fik Altavista større konkurrence, end tjenesten kunne klare. Siden skiftede søgemaskinen hænder et par gange, inden den i 2003 blev købt af Yahoo, der i lang tid brugte siden som en alternativ indgang til sin egen side.

Måske er du interesseret i ...