Li-Fi

Ny teknologi er 100 gange hurtigere end wi-fi

100 gange hurtigere end WiFi! I løbet af dette årti bliver dine elpærer derhjemme en del af et lynhurtigt trådløst hjemmenetværk.

26. november 2015

Trådløst internet via lysstrålerne fra dine elpærer det er, hvad teknologien Li-Fi byder på. Testet i den virkelige verden giver denne nye teknologi hastigheder, der er hundrede gange hurtigere end wi-fi.

Det estiske firma Velmenni har testet Li-Fi-pærer hos flere virksomheder, der har opnået internethastigheder på op til 1 GB i sekundet. I praksis svarer det til at kunne downloade en film i høj opløsning på et par sekunder – trådløst.

Navnet Li-Fi kommer af, at teknologien minder om wi-fi, men fungerer med lysbølger (eller partikler) i stedet for radiobølger. Lys hedder ”light” på engelsk, derfor: Li-Fi. Navnet er opfundet af professor Harald Haas, der også grundlagde teknologien.

Som du kan læse i det seneste nummer af Komputer for Alle, arbejder blandt andre Disney også med at udvikle Li-Fi-pærer. Ifølge Velmenni vil du se Li-Fi på markedet allerede i dette årti.

Du skal dog ikke regne med, at wi-fi uddør helt: Lys – og dermed Li-Fi – kan nemlig ikke gennemtrænge vægge. Derfor kommer wi-fi og Li-Fi formegentlig til at eksistere side om side.

Måske er du interesseret i ...