Læs også

Pirat-flag

ACTA er død

internetfrihedserklæringen

Internettet får sin egen frihedserklæring

En ny frihedserklæring for internettet samler stor støtte.

4. juli 2012

D. 4. juli er den amerikanske uafhængighedsdag. Dagen hvor de erklærede deres frihed i 1776. I den anledning har debatten om internettet taget et nyt skridt, med offentliggørelsen af Internettets frihedserklæring.

Den amerikanske uafhængighedserklæring er en af historiens stærkeste tekster, og repræsenterer frihedens essens for amerikanerne. Og af den grund er det heller ikke overraskende, at den retorik nu bliver draget ind i en af den moderne tids største friheds-debatter, nemlig debatten om det frie internet.

Internettet er en næsten ubegrænset sfære for udveksling af information, og til en hvis grad foregår der ulovlig fildeling og overtrædelser af copyright. Men det er netop disse principper mange mener man bør forsvare for at bevare den frie ucensurerede tale og kreative frihed. Der har været udarbejdet en del idéer for at komme ulovlighederne til livs, som for eksempel ACTA, som var en omfattende EU anti-pirateri-lovgivning. De fleste lovsforslag er enten faldet eller i stærk modvind, grundet massive protester imod indvirkningen på den personlige frihed. Kort sagt, frygten for at overvågningen vil gribe om sig, og almindelige mennesker blive retsforfulgt for lovbrud de ikke selv var klar over at de udførte.

Ambitionsniveauet for ”Internetfriheds-erklæringen” er knap så højt, som for originalen. Erklæringen sammenfatter de idealer, som fortalere for det frie internet har skabt så mange protester over de seneste par år. Og den nye erklæring møder stor støtte fra flere kanter. Skaberne opfordrer og lande, politiske partier og organisationer til at tilslutte sig. Blandt de erklærede støtter er blandt andet Amnesty International og diverse andre menneskerettighedsorganisationer, Det amerikanske Center for Demokrati og Teknologi og andre ideologiske og politiske tænketanke.

Forfatningen i sig selv får næsten med garanti ingen reel magt eller lovmæssig opbakning, men den viser at friheden på internettet er større end kroner og ører. Og det er også skabernes forhåbning, at internettet kan sprede budskabet, og at det kan være med til at holde debatten i live.

Måske er du interesseret i ...