wikipedia logo 2

Ikke mere fup på Wikipedia

Før i tiden kunne alle ændre artikler på Wikipedia, men nu skal der strammes op for redigeringskravene.

27. august 2009

Det har altid været kutyme for det populære online-leksikon, at alle kunne ændre artiklerne, hvis de mente der var en fejl i teksten. Men sådan skal det ikke foregå længere. Efter for mange forsøg på at bruge siden til at komme med politiske budskaber, eller bringe andre i miskredit, bliver der nu indført en regel, der gør at alle nye ændringer skal godkendes af såkaldte ”erfarne frivillige” – folk der har gjort meget for siden allerede, og hvis troværdighed ikke betvivles.

Hærværk er årsagen til at det populære online-leksikon nu ændrer filosofi. Wikipedia sider har fra tid til anden været præget af modstridende politiske synspunkter, umodne forfattere, og urigtige oplysninger. Et eksempel var da siden om Robbie Williams forklarede at han spiste kæledyr på pubber mod betaling.

Wikimedia Foundation, forældrene bag Wiki Empire, kalder den nye filosofi for ”markerede revisioner.” Ændringer til bestemte artikler på siden vil være usynlige, indtil de bliver godkendt. Når det sker, dukker de op på den relevante side, men det er uvist hvor lang tid processen vil tage – det kunne være timer, uger eller måneder.

I øjeblikket er et par tusinde artikler på det amerikanske site afhængige af den nye regel. F.eks dem om den amerikanske præsident Barack Obama, Britney Spears og Michael Jackson. Men Wikipedia vil gerne brede reglen ud over mange flere artikler, så det dækker alle artikler der omhandler nulevende personer. Den tyske udgave af Wikipedia har allerede for noget tid siden begrænset redigering på alle sine artikler.

Måske er du interesseret i ...