6_efterliv_komdk_022015

Tag hånd om dit virtuelle efterliv

Vi skal alle dø, men de færreste har lyst til at tænke på det. Alligevel har mange en livsforsikring – men hvad med alle dine filer, din e-mail, din eBoks og hele dit liv på nettet? Lever det videre eller er det for evigt gemt for dine efterladte?

”Det er Helles fødselsdag – ønsk hende tillykke”, skriver Facebook. Men Helle har været død i snart et år. Har hendes efterladte mon valgt at lade hendes Facebook-profil ”leve” videre, fordi de husker hende bedst på denne måde – eller har de simpelthen ikke haft overskuddet eller den fornødne viden til at gøre noget ved den? Vi kender ikke svaret, men spørgsmålet opstår hyppigere, efterhånden som vi alle sammen fylder mere og mere på nettet.

Astrid Waagstein har skrevet speciale om emnet på IT-universitetet og giver to eksempler: I 1944 døde modstandsmanden Emil Balslev. Han skrev en række breve til sin kone, Gudrun, som hun gemte på loftet, så fremtidige generationer har haft adgang til dem. Det sidste brev, han skrev, udkom i 1945 sammen med 111 andre afskedsbreve i bogen De Sidste Timer. 60 år efter dør den amerikanske soldat Justin Ellsworth i Irak-krigen. Hans far vil gerne samle hans breve i en scrapbog, men de er spærret inde i en e-mail-konto, der efter hans død nu er i hænderne på udbyderen Yahoo!. Det kræver en opslidende sag hos de amerikanske domstole, før Yahoo! udleverer en cd med Justins breve.

Der er to aspekter: Det ene er eftermælet. Ting forsvinder ikke af sig selv fra nettet, når ophavsmanden dør – har de efterladte ikke adgang til materialet, så ”lever” den døde videre. Det andet aspekt er det rent praktiske. Måske var afdøde ansvarlig for familiens fotos, som nu er låst væk på en fjern konto. Måske er der andet, som familien gerne vil have adgang til – men fordi der ikke blev lagt en plan i tide og fordi udbyderne af nettjenester ofte befinder sig i udlandet, så er det nu en besværlig kamp at få fat i de digitale ejendele, endda på et tidspunkt hvor netop energien til den slags mangler. Det er aldrig behageligt at overveje sin egen død, men lige som det kan være nødvendigt i forhold til arv, så giver det mening at tænke over, hvad der skal ske med alle dine vigtige digitale efterladenskaber. Det skønnes, at hvert menneske efterlader sig 88 GB digitale filer online og lokalt, og spørgsmålet om, hvad der skal ske med dem, er vigtigt at tage stilling til. Læs med her og få vores gode råd.

Måske er du interesseret i ...