KOM_DK_171801-NR12_H_Opfoer_dig_ordentligt_Web

Derfor bliver vi rasende på Facebook

Tonen i internetdebatter på fx Facebook kan virke utroligt hård, og det er der gode forklaringer på, vurderer to eksperter.

20. juli 2016

Dumme svin og røde lejesvend er øgenavne, som dagligt bliver luftet i diverse internetdebatter. Tonen virker ofte hård og personlig, hvilket statsminister Lars Løkke Rasmussen sågar omtalte i sin nytårstale.

De store spørgsmål er dog, om vi vitterligt er vredere på internettet, og hvorfor det flyder over med vrede kommentarer?

Umiddelbart er der intet, som tyder på, at vi er vredere på internettet, vurderer Rasmus Rønlev, der er videnskabelig assistent på Københavns Universitet og har skrevet PhD om, hvordan danskerne debatterer på internettet.

Psykologiske undersøgelser viser, at vi har tendens til at fokusere på negative elementer, og det gælder også i debattrådene på Facebook, hvilket påvirker vores generelle forståelse af debatniveauet.

Der er intet glimt i øjet, når vi debatterer Når ukvemsordene flyder i en lind strøm i en debattråd, kan der være flere forklaringer. En af dem er, at vi hurtigt kan reagere på kommentarer, billeder og artikler.

”Internettet er et meget hurtigt medie, hvor der er kort vej fra, at man skriver noget, til det er udbredt, og den hurtighed løber nogle gange af med os,” siger Rasmus Rønlev.

Derudover har vi ingen mulighed for at se hinandens kropssprog i internetdebatter, og vi har enormt svært ved at opfatte ironi, mener Anders Colding-Jørgensen, der i 20 år har hjulpet virksomheder med at forstå, hvordan teknologi påvirker vores hjerne og hverdag.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvad debatten handler om, for der er specifikke emner, som hurtigt ender i mudderkastning og ubehagelige kommentarspor. ”Du skal generelt passe lidt på i debatter om indvandring, religion og politik, og så husk, at tingene kan nemt gå galt, fordi vi ikke kan se hinandens glimt i øjet,” siger Anders Colding-Jørgensen.

To tips til at blive en god debattør Vil du gerne bidrage til en bedre debattone på Facebook, så står både Rasmus Rønlev og Anders Colding-Jørgensen klar med et par gode tips.

Blandt andet skal du huske på, at folk kan have gode grunde til at have andre meninger end din egen, og deres argumenter faktisk kan være saglige.

”Husk at der er ikke én sandhed i de fleste debatter, og andres holdninger er derfor sjældent fuldstændigt vanvittige – de kan være vægtige, så husk at anerkende dem,” siger Rasmus Rønlev.

Der er også helt håndgribelige tricks som eksempelvis at bruge emoticons for at vise andre debattører, om din besked er vred eller glad.

”Humørikoner er gode, for de kan vise et glimt i øjet og lette stemningen i en kommentar eller e-mail, men der skal selvfølgelig ikke være flere hundrede på én gang. Du kan også altid tage forbehold, hvis kommentaren virker hård. Det kan afvæbne en lidt farlig situation,” forklarer Anders Colding-Jørgensen.

Måske er du interesseret i ...