Internet

Den første hjemmeside fylder 25 år

Internettets første hjemmeside fejrer jubilæum og den er stadig online! Se den her.

Internettet, som vi kender det, er nu et kvart århundrede gammelt. Den første hjemmeside blev lanceret den 6. august 1991 af datalogen Tim Berners-Lee, der på det tidspunkt arbejdede for CERN (Centre Européen de Recherche Nucléaire – ja, dem med partikelacceleratorerne).

Indtil da havde tidlige udgaver af internettet bestået af separate, lukkede databaser, som det var besværligt at skaffe sig adgang til.

Hyperlinks bliver født Tim Berners-Lee havde til hensigt i stedet at lade databaserne tale sammen gennem hypertext links, og internettets første hjemmeside var egentlig en projektoversigt, der skulle lade Tim Berners-Lees kolleger rundt om i verden få indblik i idéen om en bedre udgave af internettet.

Men den var også et eksempel på, hvordan hyperlinks og en hjemmesides opbygning kunne fungere. Det er naturligvis intet i forhold til, hvad hjemmesider kan i dag, men i 1991 var det en stor øjenåbner.

Delt med offentligheden CERN kunne have valgt at sælge rettighederne til at bruge konceptet, men som med al centerets øvrige forskning blev det delt gratis med offentligheden. Derfor havde internettet meget friere rammer til at vokse sig kæmpestort i løbet af 90’erne og 00’erne, end hvis virksomheder og privatpersoner i stedet skulle have betalt for at arbejde med det.

Du kan besøge hjemmesiden her

Måske er du interesseret i ...