Stor stigning i kendt browsersvindel

Udbredelsen af svindel, hvor notifikationer i din browser misbruges, er steget dramatisk i omfang i 2019. Læs her, hvordan du slipper for denne pestilens.

3. december 2019 af Henning Dadkhah Rasmussen

Når du besøger hjemmesider - fx online-butikker eller nyhedssider - har du sikkert prøvet at blive spurgt, om du vil tillade notifikationer i browseren. 

Det betyder kort sagt, at ejerne af den pågældende hjemmeside kan sende dig beskeder på telefonen eller på Skrivebordet i Windows - selv når du ikke besøger hjemmesiden.

Hvad der formentlig startede som en uskyldig funktion, der tilmed kunne være praktisk, når man gerne ville have nyt fra sine foretrukne hjemmesider, har siden udviklet sig til at være en pestilens i nogle tilfælde.

Stigning på 69 procent

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky anslår således, at der i 2019 er sket en stigning på hele 69 procent i antallet af svindel med browserens notifikationer i forhold til 2018. 

Det betyder, at du risikerer at blive bombarderet med reklamer for russiske brude, dating-sider, malware og andet skidt - enten i den tro, at notifikationerne kommer fra en hjemmeside du stoler på, eller fra en helt ukendt afsender. 

Sådan virker svindlen i din browser

Når en hjemmeside spørger dig, om du vil tillade notifikationer, kan du uden at vide det være blevet viderestillet til en anden hjemmeside, så det i stedet er denne, du fremover modtager notifikationer fra.

Der kan dog også være tale om, at du accepterer notifikationer fra en hjemmeside, som umiddelbart virker legitim, men viser sig ikke at være det.

Derfor skal du være på vagt, når du i browseren bliver spurgt, om du vil modtage notifikationer. 


Beskeden ser sådan ud, når den dukker op i browseren:

Svindel gennem notifikationer.

Du bliver spurgt i browseren, om du vil tillade notifikationer for en given side. I Google Chrome ser du det typisk som en lille boks øverst i venstre hjørne af skærmen.

Er du alligevel kommet til at acceptere notifikationer fra en hjemmeside, som du nu har fortrudt, kan du her læse, hvordan du fjerner notifikationer i Chrome.

Måske er du interesseret i ...