madprinter

Madprinteren er på vej

3D-printere kan i dag udskrive små figurer i plast, men snart kan broccoli og chokoladekager også blive en del af repertoiret.

23. september 2013

Der er godt nyt til køkkenfremmede, der har svært ved at kende forskel på en avocado og en agurk. Din brødrister og kaffemaskine kan nemlig inden for få år få selskab af en 3D-printer, der kan udskrive en hel tre-retters menu.

3D-printerne til almindelige forbrugere er endnu en ny teknologi, og de kan hovedsagligt udskrive ting i plastik. Flere virksomheder arbejder dog med nye type printere, der kan bearbejde helt andre materiale, som fx mad.

En af de virksomheder er 3D Systems, der har udviklet prototyper, som kan lave søde udskrifter i form af kage og slik, og direktøren Avi Reichentall har løftet sløret for, hvad virksomheden ellers har i kog.

”Vi arbejder på en chokoladeprinter. Jeg vil selv have en chokoladeprinter i mit køkken,” siger Reichentall og tilføjer: ”Vi har nu 3D-printet sukker. Vi har tænkt os at levere en hel del række produkter, der kan printe sukker, til bagere og kondottierer. Og så kommer det også til forbrugere snart.”

Når det kommer til grøntsager og kød, vil de første printere tilføre vand til frysetørret mad og føre det gennem en dyse, så flere lag af mad bliver lagt i et utal af lag oven på hinanden til det til sidst danner et måltid.

Forskere på området håber, at den udskrevne mad kan hjælpe overvægtige med at holde en fastsat diæt, og så skal de målrettede mængder være med til at begrænse madspild fra supermarkeder og husstande.

Måske er du interesseret i ...