Windows10edge

Myter og sandheder om Windows 10

Nu ved alle efterhånden, at Windows 10 er kommet, men der er stadig en del misforståelser om udgivelsen. Vi forsøger at mane et par af myterne i jorden.

Kan jeg kun få Windows 10 hvis jeg skynder mig at reservere det?

Nej. Du kan downloade Windows 10 gratis indtil 28. juli 2016, lige meget om du har reserveret det eller ej.

Mange Windows 7- og Windows 8/8.1-brugere har allerede opdaget et Windows-symbol i nederste højre hjørne af deres skærm. Når du trykker på det, åbner en app, der tilbyder dig at reservere Windows 10 på din computer.

Microsoft har lavet reservationssystemet for at undgå flaskehalsproblemer d 29. juli. Når du har reserveret Windows 10, vil din computer på et tidspunkt begynde at downloade styresystemet lidt efter lidt, så du kan installere det den dag, det udkommer.

Har du endnu ikke fået en indbydelse til at reservere Windows 10, skal du ikke være bekymret. Microsoft sender indbydelserne ud i bølger, så hvis du ikke har fået indbydelsen, kan det være, du kommer med i næste bølge.

Skal jeg til at betale for Windows 10, når jeg har brugt det i et år?

Nej. Når du har downloadet din gratis version af Windows 10, er det gratis, så længe du bruger det på den computer, du først har installeret det på. Når du køber en ny computer skal du altså købe en ny version af Windows 10 – præcis som i dag.

Kommer fremtidige opdateringer til at koste penge?

Nej. Fremtidige opdateringer bliver også gratis.

Så Windows 10 er virkelig gratis?

Ja. Hvis du har en lovlig version af Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1 installeret på din computer nu, så kan du helt gratis installere Windows 10 indtil 28. juli 2016. Hvis du downloader den efter den dato, skal du betale for den.

Bruger du Windows XP eller Windows Vista, skal du betale for opgraderingen – også det første år. Den danske pris er ikke helt fastlagt endnu, men i USA koster Windows 10 Home 119 dollars, cirka 795 kroner og Pro-versionen koster 199 dollars, cirka 1330 kroner.

Skal jeg opgradere d. 29. juli, hvis jeg har reserveret? Hvad nu, hvis jeg er på ferie?

Nej, du behøver ikke installere Windows 10 på udgivelsesdatoen. Selv hvis du bruger din computer den dag styresystemet udkommer, kan du udskyde installationen til et tidspunkt, der passer dig bedre.

Hvis du slet ikke bruger computeren den dag, vil du først blive spurgt om du vil installere, når du tænder din computer igen, og du kan i så fald stadig udskyde det. Så længe du installerer Windows 10 inden for det første år, er opgraderingen gratis. Nyd du trygt din ferie.

Kan min computer overhovedet køre Windows 10?

Sandsynligvis. Hvis du i dag har installeret Windows 7, 8 eller 8.1, så kan du som udgangspunkt også installere Windows 10. Der kan dog være noget hardware, der ikke virker, eller hvor driverne skal opdateres.

Der er også visse programmer, der ikke fungerer i Windows 10 endnu, men de fleste ventes at blive kompatible inden 29. juli. I app’en, hvor du reserverer Windows 10, kan du også kontrollere, om din computer er kompatibel med det nye styresystem.

Kan jeg bruge Windows Media Center i Windows 10?

Nej. Windows Media Center er ikke en del af Windows 10 og tidligere versioner af WMC er ikke kompatible med det nye styresystem. I stedet for kan du bruge de nyere programmer Music, Photos og Video, ligesom Windows Media Player stadig vil være en del af Windows 10.

Læs meget mere om det kommende Windows 10 her

Måske er du interesseret i ...