android_sikkerhed

Sådan sikrer du din Android-telefon

En Android-smartphone er i bund og grund bare en minicomputer. Det betyder, at du skal huske at beskytte den mod hackere og malware - på samme måde som du ville beskytte din bærbare eller stationære computer. Her er et par tips til, hvordan du sikrer din Android-telefon.

24. maj 2012

Forfatter: Rik Ferguson - sikkerhedsekspert hos Trend Micro

Du har lige fået din funklende nye smartphone, og du kan slet ikke vente med at koble den på internettet og komme i gang med at prøve alle de nye smarte funktioner, der står beskrevet uden på æsken (naturligvis efter, du har overført alle dine kontakter). Men måske har du også hørt nogle historier i pressen eller på nettet for nyligt om, at dit nye legetøj kan blive inficeret med virus eller misbrugt af kriminelle, specielt hvis det er en smartphone med Google Android.

Kriminelle tiltrækkes af Androids meget åbne system. De mange adgangsmuligheder via App stores er et effektivt værktøj til at sprede malware. I modsætning til Apples iOS er der, selv på det officielle Google Play-marked, ingen forhåndskontrol af koden, hvilket betyder, at en kriminel kan overføre sin malware til hele Android-brugerfladen lynhurtigt.

Alt dette, kombineret med effektiv social engineering og en kraftigt voksende brugerbase er tilsammen med til at gøre Android til den mobile platform, der oftest misbruges. Så hvordan sikrer man sig mod disse ubehageligheder?

1. Aktiver en skærmlås

Dette gøres normalt under Indstillinger > Sikkerhed > ... Hvis du ikke gør det, og du mister eller får stjålet din enhed, vil tyven have adgang til både e-mail og billeder samt din Google-konto, som kan indeholde vigtige økonomiske eller personlige oplysninger.

2. Forlæng batteriets levetid ved at deaktivere de funktioner, du ikke har brug for

Det kunne f.eks. være Bluetooth eller Wi-Fi, og det gøres via indstillingerne i Android. Hvis du synes, det tager for lang tid eller er for indviklet, kan du bruge den gratis Longevity-app fra Trend Micro, som gør processen meget mere enkel. Den fortæller dig også løbende, hvilke apps og tjenester som bruger mest batteri.

3. Tag styringen med Adobe Flash i din browser

Adobe Flash er kompatibelt med Android, men bruger megen processorkraft, hvilket kan køre batteriet fladt hurtigere. Samtidig bruges det tit af kriminelle, som prøver at inficere både telefoner og computere. Skift plug-in-indstillingerne i din Android-webbrowser fra "Altid slået til" til "Ved anmodning". På den måde afspilles Flash-animeringer på websteder kun, hvis du tillader det, og det sparer både batteri og båndbredde, samtidig med at du er sikret bedre.

4. Undgå at oprette automatisk forbindelse til offentlige netværk

Når du tilslutter din smartphone til et offentligt trådløst netværk, skal du angive, at der ikke automatisk skal oprettes forbindelse næste gang.< Hvis din telefon er i nærheden af et andet netværk af samme navn, er der nemlig en risiko for, at der automatisk oprettes forbindelse, og at andre opfanger dine data.

5. Vær opmærksom på, hvilke tilladelser Android-apps beder om, når du installerer dem

Spring ikke over dette skærmbillede ved blot at klikke på installationsknappen. Tænk dig om en ekstra gang, før du installerer apps, som beder om tilladelse til at gå på internettet, sende eller modtage sms'er, optage telefonopkald, åbne dine kontakter osv. Har et gratis spil virkelig brug for sådan nogle tilladelser?

6. Hold dig så vidt muligt væk fra alternative applikationsbutikker

Google tager visse forholdsregler for at sikre dig mod malware, men har ingen skudsikre løsninger, og malware optræder stadig relativt tit, selv på det officielle Google Play-marked. Der er dog stadig meget mere malware på de uofficielle markedspladser end på Google Play. Før du downloader en app, skal du altid kontrollere, at udgiveren af den pågældende app nu også er den, du forventer.

7. Sørg for at installere anti-malware på din smartphone

Personer med lyssky hensigter retter i stadig stigende grad blikket mod mobile platforme og især mod Android. Det er en god investering, så du kan sove roligt om natten.

Måske er du interesseret i ...