Google gør Android-telefoner dyrere

Google sørger nu for, at din næste mobiltelefon bliver dyrere.

Derfor bliver din næste mobiltelefon dyrere

Når producenter af Android-telefoner fremover ønsker at lægge Google Play Butik, YouTube og Google Maps på deres telefoner, skal de betale cirka 250 kroner til Google per enhed. Sådan lyder Googles modsvar på EU's gigabøde på 4,3 milliarder Euro.

4,3 mia Euro - eller 32 milliarder kroner er ikke sådan at undvære - heller ikke for en kæmpevirksomhed som Google. 

Det er ikke desto mindre størrelsen på den enorme EU-bøde, Google har fået for gennem en årrække at have udnyttet sin dominerende position på Android-markedet til at promovere egne apps. 

Problemet er ifølge EU, at Google har presset producenter til at forinstallere selskabets søgemaskine samt Google Play Store på nye mobiltelefoner. Dermed har Google nægtet europæiske forbrugere fordelene ved effektiv konkurrence på det vigtige mobilområde. Dette er ulovligt under EU's monopol-regler.

> Læs også: Microsoft anmelder Google til EU

Google tjener store summer på reklamer mv. i søgemaskinen, og den indtægt vil de gå glip af, hvis ikke brugerne bruger deres søgemaskine. 

Afgift på nye mobiltelefoner

Google har anket dommen, men ventetiden på ankesagen bliver også brugt aktivt: De tabte penge skal ind igen, og det kommer efter al sandsynlighed til at gå ud over dig og andre forbrugere. 

Google har nemlig indført en ny afgift, som producenterne skal betale, hvis ikke de forinstallerer de pågældende apps. 

Hvis fx Huawei og Samsung fremover skal sælge mobiler med apps som Gmail, YouTube, Maps og Drev og Play Butik installeret, skal de nu betale en afgift til Google på cirka 250 kroner per telefon.

Den afgift bliver sandsynligvis til en udgift for dig næste gang, du køber en telefon, fordi mobilproducenterne vil hæve prisen på telefonen tilsvarende.

> Læs også: Sådan får du Google til at glemme dig

Google fjerner forudinstallerede apps

Hidtil har Google ikke taget sig betalt for apps, fordi firmaet tjente store penge på reklameindtægter fra Chrome og søgemaskinen Search. 

Det er imidlertid apps som disse, som EU nu har bestemt ikke må ligge forinstalleret på Android-telefoner. Derfor har Google måtte finde andre indtægter fra de andre apps.

Chrome og Search forbliver gratis, men du skal selv hentes dem i Google Play Butik.

Ændringerne træder i kraft for telefoner, der sendes på markedet efter 1. februar 2019.

> Med et Bluetooth-tastatur bliver tablet- og mobilskrivningen lige så behagelig, som når du arbejder ved pc’en. Se tilbuddet her. 

Måske er du interesseret i ...