Ram-klods

Hurtig grøn hukommelse på vej

En ny type hukommelse, der både er hurtigere og mere miljøvenlig, er blevet udviklet af amerikanske forskere.

26. januar 2011

En ny grøn hukommelse har set dagens lys. Hukommelsen kombinerer det bedste fra de to former for hukommelse, der bruges i computere i dag - det vil sige ram og hukommelsesnøgler eller SSD-drev, og bruger meget mindre strøm.

Den nye enhed er stadig kun i en testfase på North Carolina State University, hvor forskerne tror hukommelsen vil kunne blive standard i nye pc'er, der starter øjeblikkeligt når man har tændt den. Hvilken af de to typer hukommelse, som en computer i dag kan gøre brug af, afhænger af, om data skal tilgås lynhurtigt - som det er tilfældet med ram - eller gemmes permanent, fx på et SSD-drev, et hukommelseskort eller en USB-nøgle. Det er lykkedes de amerikanske forskere at opnå en adgangshastighed på omkring 15 nanosekunder, der kan måle sig med ram, og samtidig er den nye hukommelse i stand til at opbevare data sikkert i et par år.

Opfindelsen betyder også, at computere og ikke mindst servere, der bruger enorme mængder energi verden over, kan skåne miljøet, fordi de ganske enkelt kan lukkes ned i dvaletilstand, når de ikke bruges. Det er i dag ikke muligt uden at det påvirker ydeevnen negativ.

Måske er du interesseret i ...