nyheder/greenpeace-pc_145.jpg

Greenpeace har afsløret HP i at lyve

HP sagde, at de havde fjernet de giftige stoffer i produkterne. Det viste sig at være løgn. Apple vil være miljøbevidste, og er det ikke på vigtige områder. Greenpeace er bekymret over HP's og Apples dalende grønne samvittighed.

18. marts 2009

HP skrev tidligere på deres hjemmeside, at de bromerede flammehæmmer decaBDE var blevet fjernet fra deres produkter for mange år siden, og Apple skriver på deres hjemmeside, at de vil være forrest i feltet af miljøvenlige producenter. Desværre viser en analyse fra Greenpeace, at HP og Apple er de værste syndere med de højeste niveauer af farlige stoffer.

Analysen fra Greenpeace viser, at mange af de kemikalier, der blev fundet i de bærbare computere, bl.a. bly, PVC og bromerede flammehæmmere, er farlige for sundheden og svært nedbrydelige i miljøet. Bromerede flammehæmmere anvendes for at øge brandsikkerheden i en lang række produkter, hovedsageligt elektronik og plasticmaterialer.

"HP har svigtet ved ikke at stå ved deres ord. Det er alarmerende at se topfirmaer som HP på vej ned af vores rangliste over de mest miljøvenlige PC- og mobilproducenter. Samtidig er det helt ude af trit med tiden, at Apple, der gerne promoverer deres nye Macbook og vil fremstå som et progressivt firma på miljøområdet, nu skaffer sig et image som en miljødinosaur, siger Jacob Hartmann fra Greenpeace."

HP indrømmer, at de tidligere sagt, at alle deres nye PC-produkter i 2009 skulle være fri for PVC og bromerede flammehæmmere.

"HP's målsætning er fortsat at eliminere disse stoffer i sine pc'er, når der findes bredt tilgængelige, videnskabeligt dokumenterede og økonomisk forsvarlige alternativer på markedet. Eftersom der savnes acceptable alternativer i tilstrækkelige mængder, kommer HP desværre ikke til at kunne levere alle sine nye pc'er i 2009 uden PVC og bromerede flammehæmmere," siger HP's nordiske miljøansvarlige Madeleine Bergrahm fra HP i Sverige.

Det store problem er, at der ikke er et globalt retursystem for elektronik. Der er derfor en stor risiko for, at de farlige produkter ender i områder i Kina og Indien, der allerede er voldsomt forurenede, fordi mange gamle computere skrottes der. Greenpeace ønsker, at den elektroniske industri designer produkter, der er grønnere, som holder længere, og som er nemme at genanvende. Greenpeace opfordrer elektronikindustrien til at gå videre end RoHS direktivet og fjerne alle farlige kemikalier, især alle typer af bromerede flammehæmmere og PVC plastik. Der er endnu ikke noget firma der har markedsført et produkt, der lever op til dette.

Måske er du interesseret i ...