CD

Dine data er væk om 15 år

Du har måske allerede været forudseende og har for længst taget kopier af det, du vil bevare for eftertiden. Men du kan få dig en slem skuffelse, hvis du har planer om at gense dine film eller billeder om få år.

Hvor man i gamle dage måtte acceptere at et fotografi falmede med tiden, er mange gået over til at gemme deres data på en pc eller brænde det ned på en dvd eller cd. Det er dog ikke uden risiko. For selvom enkelte metoder virker bedre end andre, har alle lagringsmedier en begrænset levetid. De fleste eksperter sætter den gennemsnitlige levetid for en cd til 10-15 år, men der kan sagtens opstå problemer med at læse diske, der er brændt for under 10 år siden.

En undersøgelse blandt Komputer for alles egne læsere, viser at 57 procent gemmer deres backup-data på en ekstern harddisk – men heller ikke et eksternt drev giver dig mere end omkring 10 års holdbarhed, og så kan billederne fra barnebarnets fødsel eller dit bryllup pludselig være tabt for altid.

Hvis pc’en bryder sammen, kan det nok komme som lidt af et chok, hvis den backup, man egentligt troede var godt sikret, pludselig ikke kan læses eller bare er forsvundet. Derfor er det smart at være sikker på, at dine data er bevaret på den bedst mulige måde – også for fremtiden. I Komputer For Alle nummer 2/2010, som er på gaden nu, kan du læse alt om, hvordan du gemmer dine data bedst muligt – og så de også kan læses af dine efterkommere.

Måske er du interesseret i ...