Cookie- og privatlivspolitik


7 ting Star Trek forudsagde

For 50 år siden blev det første afsnit af tv-serien Star Trek vist på amerikansk fjernsyn. Mange af seriens visionære teknologier og gadgets er med tiden blevet til virkelige opfindelser.

Det legendariske science fiction-fænomen Star Trek omfatter blandt andet tv-serier, spillefilm, computerspil og romaner med masser af fremtidsvisioner. Her er syv teknologier fra Star Trek, som er blevet udviklet af opfindere og ingeniører og derfor ikke længere er fiktion.

Mobiltelefon
I 1966 talte Captain Kirk i sin kommunikator, en lille håndholdt enhed. Det så den amerikanske ingeniør Martin Cooper, der dengang arbejdede for Motorola, og det førte til opfindelsen af den første personlige mobiltelefon i 1973.

Computer med touchskærm
I en Star Trek-film fra 1987 bliver computere betjent med tryk direkte på skærmen. I en tid, hvor Commodore 64 var den mest udbredte hjemmecomputer, var den slags meget langt fra virkeligheden. Først de seneste år, er computere med touchskærm blevet almindelige.

Tablet og iPad
I Star Trek i 1980’erne kunne man opleve Commander Geordi LaForge bruge en Personal Access Data Device (PADD) til at indtaste koordinater for et stjernesystem. Denne PADD brugte andre til at se video og lytte til musik med – præcis det samme, som mange af os i dag bruger en iPad eller anden tablet til.

Videoopkald
Videotelefoni er ingen ny opfindelse, men i slutningen af 1960’erne, var det utænkeligt. I en scene fra Star Trek foregår kommunikationen mellem en kommandør fra et fremmed rumskib og kaptajnen på USS Enterprise på en skærm. Præcis som mange i dag helt naturligt bruger Skype og andre besked-tjenester.

Trådløst headset
I Star Trek kan man selv i de tidligere afsnit se medlemmer fra stjerneflåden kommunikere ved hjælp af et stort sølvfarvet ørestykke. Det har slående ligheder med de trådløse Bluetooth-headsets, som mange nu bruger sammen med deres mobiltelefon.

Translatørr
I Star Trek møder Spock, Captain Kirk og Picard folk fra andre galakser med helt uforståelige sprog. Ved hjælp af deres "Universal Translator", der kan oversætte sprog, kan de uden problemer kommunikere med hinanden. Så avanceret teknologi findes endnu ikke i den virkelige verden, men oversættelsestjenester som Google Oversæt kan oversætte rigtige mange sprog. Måske ikke 100% korrekt, men godt nok til at gøre noget der minder om volapyk forståeligt for en dansker.

Stor fjernsynsskærm
I slutningen af tresserne var fjernsyn nogle tunge kasser med et stort billedrør og en lille skærm. Derfor var det i den grad nytænkende, at se en stor (og flad) skærm blive brugt til blandt andet videoopkald og som computerskærm i de tidligere tv-serier af Star Trek.

Star Trek genopstår med nye tv-afsnit i 2017. Måske får vi atter en forsmag på fremtidens teknologier.


Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
Hvad betyder UHD og 4K?

Hvad betyder UHD og 4K?

Hvad er Ultra HD og 4K? Og er det noget du har behov for? Læs med her og bliv lidt klogere på begreberne.

Læs mere

Dit fjernsyn bliver usynligt

Dit fjernsyn bliver usynligt

Et fjernsyn som forsvinder, når du slukker det?

Læs mere

Se IKKE fodbold her!

Se IKKE fodbold her!

PAS PÅ dine penge - disse hjemmesider er et svindelnummer!

Læs mere

Nyeste

Få meget mere ud af Netflix

Streamingtjenesten Netflix er propfyldt med spændende film og serier i alle genrer

Læs mere

5 fantastiske Netflix-serier

Så er underholdningen til fredag aften sikret!

Læs mere

Dit fjernsyn bliver usynligt

Et fjernsyn som forsvinder, når du slukker det?

Læs mere