Mossack Fonseca KFA

Sådan lækkede Panama-papirerne

Millioner af dokumenter, 2,6 terabyte data, krypteret chat og hemmelige kodeord var angiveligt ingredienserne i verdenshistoriens største lækage-sag, de såkaldte Panama-papirer.

25. april 2016

Nyheden om historiens største lækage af 11,5 millioner hemmelige dokumenter, gik kloden rundt i sidste uge. Og disse såkaldte ”Panama-papirer” fra advokatfirmaet Mossack Fonseca trækker tråde til både statsoverhoveder, berømtheder og sportsfolk, som via sindrige systemer af skuffeselskaber har formået at skjule store formuer for skattevæsener i stort set alle lande over hele verden. Men hvordan er de mange millioner dokumenter, svarende til 2,6 TB filer overhovedet dukket op til overfladen?

En anonym kilde – som stadig er anonym – kontaktede, ifølge magasinet Wired, Bastian Obermayer, journalist på det tyske tidsskrift Suddeutsche Zeitung, og ville overdrage ham ”nogle dokumenter”, der skulle offentliggøre en række økonomiske forbrydelser.

Obermayer fortæller, at de kommunikerede via krypterede chatprogrammer som Signal og Threema, og at de regelmæssigt skiftede program for ikke at blive opdaget. Hver gang Obermayer og den anonyme kilde chattede, lagde de ud med at sige eller skrive svaret på et aftalt sikkerhedsspørgsmål. Derudover benyttede de sig også af PGP-krypterede e-mails. Obermayer vil dog ikke ud med, hvordan selve overførslerne af den store mængder filer foregik, men giver indtrykket af, at de er blevet overført i små portioner over en længere periode.

Læs også > Wikipedia bliver krypteret

Måske er du interesseret i ...