Cookie- og privatlivspolitik


Pas på kædebreve!

Den omfattende brug af e-mails og sociale medier har pustet nyt liv i det aldrende svindelnummer kædebreve. Hvad enten det drejer sig om syge børn, virusadvarsler eller gratis penge fra Bill Gates, er de fleste af os på et tidspunkt blevet opfordret til at videresende et falsk budskab. Men hvordan opdager du svindlen, og hvordan undgår du selv at falde i fælden?

Kædebreve er langt fra noget nyt, og jeg kan stadig huske, hvordan der fra tid til anden lå et i brevkassen dengang i de gode gamle dage før internettet. Faktisk stammer et af de ældste eksempler på kædebreve helt tilbage fra 1935.

Kædebrevene kan antage mange forskellige former: Løfter om hurtig rigdom (pyramidespil), emotionelle anekdoter eller meddelelser, der udnytter folks overtro. Målet er som udgangspunkt at få brevets modtager til at kopiere og sende brevet videre til så mange andre som muligt.

FÅ EN HELT SIKKER PC:
www.komputer.dk/tilbud/helt-sikker-pc

Den udbredte brug af e-mail har pustet nyt liv i kædebrevet. Før internettet var det nødvendigt, at man foretog en fysisk handling, når meddelelsen skulle kopieres og sendes videre, og det lagde en naturlig dæmper på omfanget af spredningen. Enten skulle meddelelsen skrives af i hånden, eller – for de teknisk avancerede – kopieres på en kopimaskine. Efter e-mail er blevet udbredt, skal der kun ganske få museklik til for at videresende meddelelsen til hundredvis af modtagere, og i dag, hvor rigtigt mange bruger sociale medier som Facebook, kan man sprede et kædebrev ved blot at trykke ‘synes godt om’ eller opdatere sin status – det er ikke engang nødvendigt at vælge modtagere.

Selvom kædebreve umiddelbart kan virke ret harmløse, så kan de – og gør det ofte – sprede sig ret voldsomt. De kan have konsekvenser i den virkelige verden, og om ikke andet fylder de op i indbakken og spilder din tid. For at få en fornemmelse af, hvilken effekt nutidens elektroniske kædebreve kan have, så prøv at forestille dig dette scenarie: Hvis du sender en kopi af en mail til 10 venner, og de 10 venner sender den videre til 100 øvrige modtagere. Og hvis de 100 sender den videre til 1.000 – så skal der faktisk kun 15 led til, før vi er oppe på ubegribelige 10.000.000.000.000.000 e-mails.

Syge børn, verdensrekorder, virusadvarsler, gratis penge fra Bill Gates, der mangler ikke kreativitet blandt kædebrevsforfatterne. Men hvordan kan du finde ud af, om der er tale om svindel og humbug? Og hvad nu, hvis der er?

UNDGÅ AT FALDE I FÆLDEN
Per definition indeholder et kædebrev en opfordring til at dele eller videresende meddelelsen til så mange mennesker som muligt. En generel tommelfingerregel er, at hvis du modtager en mail eller ser en statusopdatering med den slags instruktioner, så kan du godt regne med, at det er et kædebrev, du ikke behøver at tage alvorligt. Særligt hvis der i teksten indgår en form for trussel om, at det kan få ubehagelige følger ikke at videresende den. Den slags mails kan du roligt slette uden de store betænkeligheder.

Der har været visse spekulationer om, hvorvidt kædebreve er en metode, kriminelle bruger til at generere lister over fungerende e-mail-adresser. Det er imidlertid ikke ret sandsynligt, eftersom hver bruger selv udvælger modtagerne af kædebrevet. Det er nok mere nærliggende at beskrive kædebreve som en form for spam, som du selv er med til at sprede.

TJEK GOOGLE ELLER SNOPES
Så hvis du modtager en advarsel om, at en bestemt virus kan få din harddisk til at bryde i brand, eller at Apple uddeler gratis iPads, så hold lige igen med at trykke videresend. Hvis du alligevel er usikker, så besøg siden Snopes.com, hvor du kan finde oplysninger om alverdens forskellige kædebreve og svindelnumre. Ofte vil en hurtig Google-søgning også kunne afsløre, om der er tale om svindel eller ej.

Opfindelsen og udbredelsen af e-mail har ganske givet gjort det lettere at sprede kædebreve og anden uønsket kommunikation. Men det er til gengæld også ret nemt bare at trykke ‘slet’. Du kan også installere et effektivt spam-filter og på den måde gøre det endnu lettere at slippe for uønsket post.

Slip for spam og virus:
www.komputer.dk/guider/sikkerhed/slip-for-spam-og-virus

Skrevet af sikkerhedsekspert, Rik Ferguson fra Trend Micro.
www.komputer.dk/om-rik-ferguson

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Komplet backup af din pc

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdKomplet backup af din pc

Læs alt om, hvordan du laver den bedste backup, og hvor du skal gemme den. Lær at benytte det gratis backup-program.

Læs mere

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://komputer.dk/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_da-DK/plus_gron2.png" alt="Eksklusivt indhold" title="Eksklusivt indhold" width="28" height="28" class="default"/></span>Beskyt din pc mod hackere

Eksklusivt indholdEksklusivt indholdBeskyt din pc mod hackere

Din computer kan på ingen tid inficeres af ondsindede programmer, hvis du besøger de forkerte hjemmesider. En firewall er et effektivt værn mod virus og malware.

Læs mere

Firefox er ikke så sikker endda

Firefox er ikke så sikker endda

Internet Explorers værste konkurrent har længe kunne prale af en langt bedre sikkerhed. Men nu har også ildrævs-browseren vist sig at have sårbarheder.

Læs mere

Nyeste

Slip af med Delta Search

Har du ved et uheld fået Delta Search ind som søgemaskine på din pc? Se hvordan du skifter tilbage til Google her.

Læs mere

Ond virus har skjult sig i 5 år

En farlig virus kaldet Sauron har skjult sig på computere i årevis. Den kan slå til når som helst og stjæle adgangskoder og filer.

Læs mere

Hackere kan låse din bil op

Med en kodeopsnapper kan hackere låse din bil op på afstand.

Læs mere