Cookie- og privatlivspolitik


Kom bag om krypteringen, der sikrer din computer

I denne artikel introduceres du til kryptering – en uundværlig del af sikkerheden på internettet og din pc. Du kan læse om symmetrisk og asymmetrisk kryptering, om kodemaskinen Enigma og om de absurd høje primtal, der udgår kernen i meget kryptering.

Hent artiklen > klik her

Den romerske feltherre og diktator Julius Cæsar brugte kryptering i stor stil: Når han sendte ordrer til sine hærførere og øvrige undersåtter, skete det oftest i et særligt kodesprog, hvor han erstattede hvert bogstav med det bogstav, der var placeret tre trin længere fremme i det latinske alfabet. Skulle en fjende opsnappe de hemmelige breve, ville de blot læse volapyktekst, men modtageren af brevet, som var sat ind i systemet på forhånd, ville let kunne afkode og forstå budskabet. Han kunne så sende et svar tilbage til Cæsar på tilsvarende vis.

Du bruger også selv kryptering – og endda i stor stil. Fx når du køber en julegave med dit kreditkort, besøger en hjemmeside eller sender en e-mail. Du opdager det næppe, for den digitale kryptering, der gennemsyrer al kommunikation på nettet, er indrettet på en måde, hvor det kører i baggrunden, uden at du indblandes. Det er måske godt det samme, for den matematik, der ligger bag krypteringen er uhyre kompleks. Det er denne kompleksitet der sikrer, at det kodede budskab nærmest er umuligt at knække.

I artiklen lærer du om symmetrisk og asymmetrisk kryptering og om odemaskinen Enigma. Der er desuden en guide til programmet Silver Key Free i artiklen, programmet kan du hente her.

Overvåg dit hjem

Med et IP-kamera kan du holde øje med dit hjem direkte fra din smartphone. Få kameraet med Komputer for Alle for kun 149,50 kr.

Læs mere her

Årets bedste tilbud!

Få landets bedste pc-magasin i hele 2016. Lige nu sparer du 690 kroner, når du bestiller et årsabonnement.

Læs mere

Gratis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev her:

Komputer for alle
Mest læste
Ring ALDRIG til dette nummer!

Ring ALDRIG til dette nummer!

Advarsel: En falsk fejlskærm i Windows opfordrer dig til at ringe til svindlere.

Læs mere

Sikkerhedshul: Sådan sikrer du mobilen

Sikkerhedshul: Sådan sikrer du mobilen

Det meget omtalte sikkerhedshul ”heartbleed” udgør også en risiko for smartphones og tablets. Her kan du læse, hvordan du bedst sikrer dig.

Læs mere

Gratis antivirus fra AVG

Gratis antivirus fra AVG

AVG Anti-Virus Free Edition er et effektivt og gratis antivirus-program, du kan også hente gratis antivirus af programmet til din smartphone via Android Marked.

Læs mere

Nyeste

Ring ALDRIG til dette nummer!

Advarsel: En falsk fejlskærm i Windows opfordrer dig til at ringe til svindlere.

Læs mere

Pas på SMS fra NemID

ADVARSEL: Ny snyde-SMS vil have fat i dine koder til NemID.

Læs mere

Scan efter malware på din computer

IObit Malware Fighter sørger for løbende at holde øje med din computer og de ting, der installeres på den.

Læs mere