Firefox Logo

Firefox har flest huller i 2009

Mozillas Firefox-browser topper listen over programmer med flest rapporterede sårbarheder i 2009, tæt efterfulgt af diverse programmer og tjenester fra Adobe.

21. december 2009

Internetbrowseren Firefox ligger klart på toppen af årets liste over programmer med flest rapporterede sårbarheder.

Sådan lyder meldingen fra sikkerhedsfirmaet Qualys, der har studeret rapporterede sårbarheder i forskellige computerprogrammer hos det amerikanske institut for standarder og teknologier, NIST.

102 sårbarheder er blevet rapporteret hos Firefox i 2009, mod kun 90 året før. Adobe, der blandt andet er kendt for deres Acrobat Reader-program, lagde sig samtidigt på andenpladsen og overhalede derved Microsoft med et spring fra 14 til 45 sårbarheder.

Microsoft indtager altså en tredjeplads med 44 rapporterede huller i blandt andet Internet Explorer, Windows Media Player og Microsoft Office. Det skriver internetnyhedsportalen Cnet.

Men listen over huller i sikkerheden er ikke nødvendigvis et udtryk for, hvilket program der har den største sikkerhedsbrist. Derimod er det mere et spørgsmål om, hvilke programmer der rapporterer flest sårbarheder. Eftersom at Firefox er en open source-browser, kan det have en større nødvendighed for dem at rapporterer huller i deres program så deres brugere kan blive opmærksomme på det, end fx Microsoft, som måske hellere vil gå lidt stille med dørene i sådan en situation.

Ifølge Qualys tekniske direktør Wolfgang Kandek har netop selskaber som Adobe og Microsoft en tendens til ikke at gøre et stort nummer ud af fejl og mangler, som bliver fundet af selskabernes egne folk. Den slags problemer ordnes, uden at andre får kendskab til dem. Det til trods, er Adobe stadigvæk ret højt på listen. Det forklares med, at de it-kriminelle er begyndt at rette deres blik mod programmer i stedet for styresystemer.

"Operativsystemer er blevet mere stabile og sværere at angribe og det er derfor angreb rettes mod tjenester,” fortæller Wolfgang Kandek til Cnet.

”Adobe er et stort fokusområde for angreb lige nu - selskabet bliver angrebet 10 gange så ofte som Microsoft. Når det er sagt, så er andre ofte brugte mål som Internet Explorer og Firefox langt fra sikre."

Måske er du interesseret i ...